Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megtalálták a hatodik ízt, amit az ember érzékelni tud

default user icon
MME
Úgy tűnik, hogy az eddig ismert öt alapíz mellé most egy hatodik is csatlakozik, egy friss tanulmány szerint ugyanis van egy újabb íz, amit az ember érzékelni tud.

Az Index.hu a Chemical Senses nevű szaklapban leközölt tanulmányra hivatkozik, melyben kutatók azt állítják, hogy a sós, az édes, a savanyú, a keserű és az umami (a keleti konyhákban alapvető fontosságú íz, nyugaton leginkább „erőteljesen kellemes ízként”, „kínai ízként” vagy „húsízként” jellemzik) mellett van egy hatodik alapíz is. 

Ez pedig nem más, mint az oleogustus, vagyis a zsír íze!

Azt, hogy a zsír ízét érzékelő receptorok is vannak a szánkban, már korábban is kimutatták, de vita alakult ki, hogy vajon tényleg külön ízként érzékeljük vagy más egyéb tulajdonságai alapján ismerjük-e fel.

A kutatók most 28 különböző mintát kóstoltattak meg a tesztalanyokkal, akiknek több mint a fele helyesen ki tudta választani azokat, amelyekben tényleg volt zsír, habár a minta semmilyen más tulajdonsága erre nem utalt.

A tanulmány szerint a zsír nagyobb mennyiségben arra figyelmezteti a szervezetünket, hogy álljuk le az evéssel, ugyanakkor kisebb mennyiségben segíthet más ízek kiemelésében, így kívánatosabbá tehet bizonyos ételeket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss