Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sok a savad? Ezeket kell tenned gyomorégés ellen

default user icon
MME
Sokszor okoz kellemetlen pillanatokat a gyomorsav túltengés, hiszen a legtöbb esetben ez gyomorégéssel vagy a savas folyadék nyelőcsőbe való visszacsorgásával jelentkezik. Ám senkinek sem kell ezzel a nyugtalanító tünettel együtt élni, hiszen van rá megoldás.

A túlzott gyomorsav termelődés a legtöbb esetben akkor jelentkezik, amikor egy étkezés után a gyomor igyekszik minél emészthetőbb formába hozni az elfogyasztott ételt egy igen savas folyadék termelésével. Normál esetben az emberi test átlagosan 1,2-1,5 liter gyomorsavat termel, ám ez a mennyiség jelentősen változhat olyan befolyásoló tényezőktől, mint az elfogyasztott ételek és italok mennyisége, típusa, fogyasztásuknak ideje, de nagy hatással lehetnek a gyomorsav mennyiségére bizonyos gyógyszerek szedése vagy valamilyen krónikus betegség is.

A savas folyadék túltermelése olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a gyomorégés, hasi görcsök, a félig emésztett étel visszaöklendezése, esetleges fémes szájíz vagy maró fájdalom. Az, hogy kinél milyen étel vagy ital váltja ki a fent említett tüneteket, az egyénenként eltérő lehet. Könnyen előfordulhat, hogy bizonyos élelmiszerek valakinél enyhébb vagy semmilyen ellenreakciót nem váltanak ki, de az ellenkezője is megtörténhet, ami az emésztőrendszert fokozott gyomorsav-termelődésre késztetheti.


Ettől is lehet sok a gyomorsav

A legtöbb esetben a kávé, egy csésze erős tea, csokoládé, szénsavas üdítők, alkoholos italok, zsíros vagy zsírban sütött ételek fogyasztása során jelentkezhet gyomorégés és az ezzel járó kellemetlen gyomorsav túltengés.

Kevesen tudják, de néhány egészséges zöldség és gyümölcs is okozhat nem várt galibát. Ilyen például a narancs, a grapefruit vagy a paradicsom is, de a gyomor barátjaként ismert borsmenta is kiválthat frusztráló pillanatokat. A szervezetünk gyomorsav termelődése egyébként ciklikus, de éjjel 12 és 3 óra között termeli a legtöbb gyomorsavat. Így már érthető, hogy a késő esti zsírosabb és fűszeresebb vacsorák, éjszakai nassolások és italozások miért is terhelik meg a gyomrot a kelleténél jobban.

Megoldás a gyomorsav túltermelés ellen

A legtöbb esetben a túl sok gyomorsav okozta kellemetlenségek aránylag hamar lecsengnek, ám azok számára, akik refluxbetegséggel küzdenek, még veszélyes is lehet. A fokozott gyomorsav-termelődés ellen átmenetileg hatásos segítség lehet egy kevés vízben feloldott szódabikarbóna, hosszú távon azonban vigyázni kell vele, ugyanis ez a megoldás már többet árt, mint használ. Próbálkozzunk inkább banánnal, zabkásával vagy a sötétzöld leveles zöldségekkel. Ezek az élelmiszerek rengeteg rostot tartalmaznak, könnyen emészthetőek és egyáltalán nem savasak, de akár a fehér akác tea is nagyon jó savcsökkentő hírében áll.

Ha visszatérő probléma a fokozott savtermelődés, akkor kénytelenek leszünk életmódot váltani. Vissza kell venni az alkoholfogyasztásból, le kell szokni a dohányzásról, ha pedig mindezek mellett még túlsúllyal is küzdünk, akkor komoly diétába kell fogni, a felesleget pedig minél hamarabb leadni. Kerüljük a szoros és kényelmetlen ruhákat, az esti, illetve éjszakai lakomákat, továbbá nem árt egy étkezési napló vezetésén is elgondolkozni, aminek segítségével hamar kideríthetjük, hogy mely ételeket nem tolerálja a gyomrunk.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss