Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megmaradt egy darab sajt? Így tárold, hogy sokáig jó legyen!

Ha megmaradt egy darabka sajt, célszerű gondosan becsomagolnod, így még egy kis ideig biztosan felhasználhatod. Ám nem mindegy, hogy melyik típust, mibe bugyolálod. Sajtcsomagolási kisokosunk következik.

Az egyik fontos szabály: sajtból mindig csak annyit vásárolj, amennyit legalább egy héten belül elfogyasztasz. Ha pedig kibontod eredeti csomagolásából, nem mindegy, miben tárolod, hogy néhány napig megőrizze frissességét és aromáját.

1. Márványsajtot alufóliában

A krémesen puha állagú, kékpenészes gorgonzola és a rokfort lyukacsos alufóliában 3-4 napig eláll. Az alufóliát előzetesen fogvájóval vagy hústűvel lyukaszthatod ki. Így a sajt nem fülled be a csomagolásban, és nem lesz ragadós.

2. Lágyat dobozban

A penészes héjú camembert légmentesen lezárva sokáig friss marad. Mivel azonban a dobozban „izzad", az aljára fektess egy réteg konyhai törlőpapírt, hogy felszívja a nedvességet. Kétnaponta cseréld ki a papírt!

3. Frisset saját levében

A mozzarellát és a fetát a levével együtt tedd jól záródó műanyag dobozba. A sós folyadékban egyik sem szárad ki, és egy hétig garantáltan megőrzi frissességét. A már megkezdett sajtot a vágott felületével lefelé helyezd a lébe.

4. Brie-t fadobozban

A lágy sajtok néhány fajtáját, pl. a brie-t forgácsdobozban árusítják. Távolítsd el a fóliát a sajtról, és a dobozzal együtt helyezd hűtőszekrénybe vagy hűvös kamrába. A fa ugyanis légáteresztő tulajdonságú, így a finomság száraz marad, és nem penészedik meg.

5. Kemény sajtot papírban

Például az olasz parmezánt és a pecorino sajtot csomagold sütő- vagy zsírpapírba, hogy ne száradjon ki gyorsan, de „lélegezhessen". Mivel nem keletkezik nedvesség, nincs esélye a penésznek sem. A hűtő alsó zöldséges rekeszében 10 napig is eláll.

6. Félkeményet dupla papírban

A sajtszufléhoz fel nem használt gouda vagy az óvári számára a legideálisabb csomagolóeszköz két rétegből – egy vastagabb papírból és lyukacsos folpackból – áll. Nemcsak a kiszáradástól védi a sajtot, hanem a nedvességtől is. Jobb helyeken a pultnál ebbe csomagolják.

7. Sajtszelet folpackban

A felszeletelt kemény vagy félkemény sajt leginkább folpackban őrzi meg frissességét. Ügyelj arra, hogy a műanyag fólia a sajtot teljesen befedje, mert különben kilógó részei igen hamar kiszáradnak. 3-4 nap után már érdemes elfogyasztani a maradékot.

Legjobb sajtos receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek