Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meglepő, hogy kinek köszönhetjük a vattacukrot

default user icon
MME
A vattacukor, amit az Egyesült Államokban már saját Nemzeti Vattacukor Nappal is megünnepelnek, az 1900-as években lett népszerű édesség. Mondhatnánk, hogy a fogorvosok bosszantására találták ki, de az igazság az, hogy a vattacukrot készítő gép előállításában, még egy fogorvos is segédkezett.

Ha az ember a Hősök tere felől sétál be a Városligetbe, lehetetlen nem megérezni a Vajdahunyad vára közelében készülő vattacukor édes illatát. De honnan is származik ez a cukorbomba?
 
Először 1904-ben, a St. Louis-i világkiállítás vendégei habzsolhattak a különös édességből. Azonban, ahogy a legtöbb ételnek, úgy a vattacukornak is van elődje, aminek megismeréséig egészen az 1400-as évekig kell visszautaznunk.

Az ősi „vattacukor” Olaszországból származik. Előállítása pedig a következő volt: a felolvasztott cukrot, egy fajta kusza, hálós gombolyagként kínálták a fogyasztóknak, miután megszilárdult. A XVIII. században leginkább húsvéti ételek és desszertek dekorációjaként használták. Az előállítása azonban ekkor még igencsak időigényes, és költséges volt, így leginkább a tehetősebb emberek kiváltsága volt ez az édesség.

Egy bizonyos Thomas Patton kezdte el árulni a ma ismert formában készült vattacukrot. A férfi különböző vásárokon, karneválokon készített cukros csemegéket. Az első vattacukorfonó-gépet, amely megkönnyítette a vattacukor árusok dolgát, Josef Delarose Lascaux nevéhez köthető. A fogorvos a rendelőjében árulta a fogok ellenségét. Viszont a doktor nem szabadalmaztatta a masinát, így hivatalosan a Morrson és Wharton találmánya lett a vattacukrot előállító szerkezet. Az 1970-es évektől már az otthon használható vattacukor automata  is megvásárolható lett.

ANANÁSZOS HURKA, KÖRÖZÖTTES KAVICS ÉS KÁVÉS VATTACUKOR >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss