Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meglepő fordulat: lehet, hogy az energiaital nem is annyira káros?

Litvániában a fiatalkorúak ugyanúgy nem vásárolhatnak energiaitalt, mint alkoholt, vagy dohányárut, és a hírek szerint az Unió más országaiban is hasonló intézkedések bevezetésére törekszenek. Valóban ilyen veszedelmes lenne ez a termék? Utánajártunk!

Az EU-ban és Amerikában a tizenéves gyerekek sokszor már több koffeint fogyasztanak, mint a szüleik. Mielőtt bárki maga elé képzelne egy kávéházat, ahol újsággal a hónuk alatt tizenéves gyerekek politizálnak, elárulom, hogy ők nem elsősorban presszókávé formájában fogyasztják a koffeint. És pontosan ez a baj. A fiatalok az energiaitalt üdítőként isszák, hiszen édes, finom gyümölcsízű, és szomjoltásra is kiváló. Mivel a benne lévő koffein és más élénkítő anyagok íze nem érződik, a gyerekek nem is veszik észre, ha túl sokat fogyasztanak belőle. Az ANTSZ emiatt egy közleményében le is szögezte: „…tudatosan hangsúlyoztuk, hogy nem önmagában az energiaital fogyasztás jelent veszélyt, hanem annak mértéktelensége, illetve alkohollal, esetleg kábítószerekkel való keverése.” 

Káros a koffeintartalma?

De mi a helyzet az energiaitalok „erejét” biztosító koffeinnel? Hasznos, vagy káros a szervezetnek? Valóban addiktív? És egy, vagy több fajtája létezik? Erről a kérdésről sokmindent hallottunk már, kérdés mennyi igaz belőle, hiszen vannak olyan kérdések is, amelyek még a tudomány számára sem teljesen világosak.*

Mennyire káros a koffein?

Azt mindenki tudja, hogy a koffein természetes formájában a kávéban és a teában található. Azt már kevesebben, hogy egy erős teában több lehet belőle, mint a kávéban, vagy, hogy a kakaóban is megtalálható. Koffeint egyébként számos fájdalomcsillapítóban is találhatunk, egyrészt mert a vegyület önmagában is enyhe fájdalomcsillapító hatással bír, másrészt pedig mert erősíti egyes fájdalomcsillapítók hatását. 

Rá lehet szokni?

Az egyik elterjedt tévhit a koffeinről, hogy függőséget okoz. Ebben van egy picike igazság, de a koffeinre nem lehet úgy rászokni, mint a cigarettára, vagy a drogokra. Azoknál azonban, akik hosszú ideje és sokat fogyasztanak belőle, valóban kialakulhat enyhe függőség, és tolerancia. Az ő esetükben, ha egyik napról a másikra le akarnak szokni a fogyasztásáról, valóban felléphet néhány kellemetlen mellékhatás. Ilyenek a fejfájás, az ingerlékenység, a szorongás, a koncentrációs zavarok, vagy az álmosság. Ezek a tünetek azonban a koffeinmegvonás kezdetétől számított egy-két nap alatt megszűnnek.

Tudunk aludni tőle?

Sokan hiszik, hogy déli 12 után már nem tanácsos koffeintartalmú italokat fogyasztani, pedig ez nem így van. A szervezet ugyanis viszonylag gyorsan feldolgozza a koffeint. Ez azt jelenti, hogy amilyen gyorsan hat, olyan gyorsan el is múlik a hatása. Elsősorban a máj felelős a lebontásáért. Négy-öt óra után az elfogyasztott koffeinmennyiség fele teljesen kiürül a szervezetből, 8 óra elteltével pedig már a 75 százaléka. Hozzá kell tenni, hogy akadnak olyanok is, akik érzékenyebben reagálnak rá az átlagosnál. Az ő esetükben nemcsak az élénkítő hatással kell számolni, hanem idegességgel, és rendetlenkedő gyomorral. 

Okozhat-e az energiaital csontritkulást?

A túlzott mértékben fogyasztott koffein - ez számokban kifejezve több, mint napi 745 mg, azaz 10 doboz energiaital, vagy 7 presszókávé kellene hozzá – valóban okozhat fokozhatja a kalcium és magnézium veszteséget, és egyes kutatások szerint az  idősebb korosztálynál kimutatható összefüggés van a koffeinfogyasztás és a combnyaktörések gyakorisága között. Más kutatások szerint viszont az, hogy a szervezet mennyire könnyen veszi fel és építi be a kalciumot, egyénenként nagyon változó lehet, mindenesetre az orvosok, különösen 60 év feletti nők esetében azt szokták javasolni, hogy napi két kávénál ne fogyasszanak többet.

Segíthet-e a kijózanodásban?

Sajnos nem. Elterjedt tévhit, hogy a koffeintartalmú italok kijózanítanak, valószínűleg azért, mert élénkítő hatásuk elfedheti az alkohol okozta lelassulást. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az ítélőképesség és a reakcióidő valóban visszaáll normális üzemmódba. Egyes szakértők szerint alkohol és koffein együttes fogyasztása után még veszélyesebb is lehet kocsiba ülni, mint csak „egyszerűen” ittasan. Az utóbbi esetben – általában – az ember tudatában van, hogy helytelen és veszélyes dolgot cselekszik, és próbálja magát összeszedni, óvatosabb. Ha azonban a koffein hatására úgy érzi, kitisztultak az érzékei, akkor nem fog arra törekedni, hogy a szokottnál jobban koncentráljon.

Nem pótolja a folyadékot?

Sokszor halljuk, hogy a koffeintartalmú italok nem pótolják a folyadékot, sőt kiszáradhatunk tőlük, és valóban, nem nehéz párhuzamot vonni a mosdólátogatások száma és az elfogyasztott energiaitalok kávé vagy tea mennyisége közt. Aggodalomra azonban nincs ok, a vizelettel távozó, megnövekedett mennyiségű folyadékot azonban általában kiegyenlíti az, amit a koffein „hordozóanyagával” magunkhoz veszünk.

Készíts saját energiaitalt!

Élénkítő hatása talán a boltiét is túlszárnyalja, valójában azonban szupererős teák keverékéről van szó. Előnye, hogy magad döntöd el mennyire legyen erős, és mennyi cukrot teszel bele. Nyáron lehűtve nagyon finom, ezért a túlfogyasztás szinte garantált. A teakeverékhez kell egy rész erős fekete tea, egy rész erős zöld tea és egy rész maté tea. (Ezeket mind, a matét is beleértve meg lehet venni teakereskedésekben, hipermarketekben, és ha jól emlékszem maté-t még dm-ben is láttam.) Tetszés szerint lehet gyümölcsteával, citromhéjjal, és aki szereti, annak gyömbérrel ízesíteni. A gyömbérnek extra élénkítő hatása van, viszont csípős, úgyhogy aki nem ismeri, először óvatosan adagolja. A legjobb, ha egy friss gyömbérdarabkánk van, és abból reszelünk egy kicsit a teába. 

*a cikkben szereplő információkat a WebMD.com egészségügyi portál szakcikkei alapján gyűjtöttük össze.

Ezek is érdekelhetnek

Friss