Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meglepő! A magyar anyukák fele nem tudja, mit jelent az egészséges táplálkozás

default user icon
MME
A magyar anyukák fele nem tudja, hogy a felnőtteknek készült sós, cukros, kalóriadús fogásokkal nem szabad terhelni az 1-3 éves gyerekek szervezetét.

Döbbenetes adatra derült fény! A magyar anyukák fele nem tudja, hogy a felnőtteknek készült sós, cukros, kalóriadús fogásokkal nem szabad terhelni az 1-3 éves gyerekek szervezetét.

Attól, hogy kinőtt a gyerek foga, még nem eheti mindig ugyanazt, amit a család többi tagja. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának felmérése szerint az 1-3 éves kisgyereket nevelő magyar anyukák magabiztosak: ötből négyen úgy gondolják, egészségesen etetik gyermeküket. A pozitív önértékelés azonban hiányos tudással párosul: az egészséges táplálást ugyanis letudják a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztással - ami dicséretes, de korántsem elegendő

Hiányzik az átmenet

A kisgyerek szervezete még nincs felkészülve a cukros, zsíros, sós, felnőtteknek szánt ételekre, ezért neki külön kellene főzni. Ennek ellenére a kicsik 65 százaléka nem kap kizárólag neki készített ételt, csak azt, amit a család többi tagja is eszik. Az édesanyák leggyakrabban arra hivatkoztak, hogy nincs idejük vagy erejük ilyesmire. Az is kiderült, hogy az anyukák fele nem tudja: a kicsiknek ebben a korban még különleges étrendi igényeik vannak.

Árt a napi nasi

Az anyák fele azt vallja, hogy igyekszik kihagyni az édességeket a gyermek étrendjéből. Ám ez csak elmélet, a kicsik kétharmada gyakorlatilag mindennap kap valamilyen édességet. Az orvosi tiltólistáról az anyáknak nincs tudomásuk: 62 százalékuk azt gondolja, hogy egy kis nasi senkinek sem árt.

Só és tehéntej

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának másik felméréséből kiderül, hogy az 1-3 évesek az ajánlotthoz képest négyszeres mennyiségű sót fogyasztanak.

30 százalékuk majdnem mindennap eszik virslit vagy felvágottat, egynegyedük pedig legalább hetente egyszer kap chipset, amit egyáltalán nem ehetne még.

Most arra derült fény, hogy az anyukák nincsenek tisztában a rejtett sótartalommal: csak a megkérdezettek fele tudja például, hogy a felvágottnak és a virslinek magas a sótartalma. A gyermekek 62 százaléka mindennap vagy akár naponta többször is kap tehéntejet. A szakmai ajánlás szerint ezzel óvatosan kell bánni, mert fél liter tehéntej már fedezi az egész napi ajánlott fehérjeigényt.

(Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága)

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss