Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meglepetés a sütis dobozban

A cookie egy igen sokszínű, nehezen elrontható, ám annál gyorsabban elkészíthető és eltüntethető sütemény. Szinte alkalom sem kell az elkészítéséhez! Miért is?

Mert a cookie tökéletes reggeli lehet egy pohár kakaó, tej vagy kávé mellé kínálva. Csak kinyitjuk a sütis dobozt, és már tányérunkon a zabpelyhes, magokkal gazdag reggeli keksz.
 
Mert uzsonnára vagy tízóraira is vihetünk magunkkal ebből a könnyen szállítható süteményből, akár a kollégák elkápráztatására, de a gyerekeknek is csomagolhatunk belőle, csak egy gyümölcs kell még mellé. Ha a párunknak rejtünk pár szemet a táskájába, egész biztosan áldásos lesz a hatása. :)
 
Mert ez a cookie gyerekbarát, és esős vagy szürke délutánon jó program lehet, hogy együtt készítsük el, akár egyszerre több ízben is. Uzsonnára is tökéletes, de gyerekseregnek zsúrra is kiváló. Ha a gyerekek élvezik a sütikészítést, érdemes több tepsivel készíteni, mert bedobozolva hosszan eltartható, és bármikor sikere van.
 
Mert olyan egyszerű az elkészítése, hogy születésnapokon, családi összejöveteleken, ünnepek alkalmával is nyugodtan gazdagíthatjuk a süteménykínálatot 2-3 fajta cookie-val. A hirtelen jött vendégségeknek is igazi megmentője, mivel alapanyagigénye viszonylag szerény, sütési ideje is rövid, így nagyon hamar összeállítható és kisüthető.

És akkor még nem beszéltünk a tavaszi kirándulásokról, amikor mindig jól jön pár édes falat, ha megpihenünk. Vagy a sós változatokról, amik előételként vagy sörkorcsolyaként, de akár krémlevesek kísérőiként is tökéletesek!

Citromos-mákos keksz

Hozzávalók 20-22 darab kekszhez:
25 dkg liszt
10 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál mák (egész)
1 citrom leve
reszelt citromhéj
1 db tojás
1/2 csomag sütőpor
A beleforgatáshoz:
2 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
csipet szerecsendió (el is hagyható)
 
Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, a mákkal, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott margarint, morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd alaposan keverjük össze.
Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, csavarjuk bele a citromlevet, öntsük bele a kissé felvert tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk (ha túl lágy lenne a tészta, akkor még egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá).
A kristálycukrot, az őrölt fahéjat és a szerecsendiót (ez el is hagyható) keverjük össze egy tányérban. A tésztából formázzunk diónyi golyókat, majd hempergessük meg a fahéjas-cukorban.
Ezután egy kicsit távolabb egymástól, helyezzük a golyókat sütőpapírral bélelt tepsire, majd egy pohár alját rányomva, lapítsuk el kb. 0,5 cm vastagságúra.
Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 8-10 percig, hogy szép színt kapjanak a sütik (én légkeverésnél 150 fokon, 8 percig sütöttem).
A sütőből kivéve szedjük rácsra a megsült cookiekat, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

A citromos-mákos kekszet a recepttáradba is elmentheted >>>

További cookie-receptek >>>

Tudj meg mindent a cookie-król >>>

Ezek is érdekelhetnek