Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fine dining a strandon: luxusmenüvel erősít idén a Costes Beach Club

A strandon az ember ritkán csalódik, köszönhetően annak, hogy nem is vár túl sokat a műfajtól: általában a főtt kukorica, lángos, hekk, hamburger és palacsinta ötösfogatában ki is merül szépen a sztenderd repertoár – na, de nem a Lupa Beachen! A belvárosi, Michelin-csillagos Costes executive séfje, Miguel Rocha Vieira egy mediterrán menüsort kreált a nyárra, amelynek debütálására a Mindmegette.hu is meghívást kapott.

A budapesti Ibizaként is felfogható Lupa-tó 2017-ben öltött új külsőt, amikor is Gerendai Károly a főváros tengerpartjává fazonírozta át. Fehér homok, pálmafák, kényelmes és dekoratív strandbútorzat, no, meg a legmenőbb vízisportok komplett arzenálja.

A hab a tortán pedig egy fine dining étterem, a Costes-család legfiatalabb tagja, ahol eddig egy igényes bisztrómenü várta a vízisíelésben megfáradt vendégeket. Idén azonban olyan élményt kapunk ide betérve, amiért eddig, legalábbis, külföldre kellett utaznunk. A belvárosi, Michelin-csillagos Costes executive séfje, Miguel Rocha Vieira egy mediterrán menüsort kreált a nyárra, amelynek debütálására a Mindmegette.hu is meghívást kapott.

Az á la carte menü napjában egyszer változik, mást ehetünk ebédre és mást vacsorára, ha esetleg itt érne minket a naplemente – ahogy bennünket. Bár megfogadtuk, hogy elő- és főételből, valamint desszertből is különbözőt választunk, hogy minél több mindent meg tudjunk kóstolni, ez a haditerv már az étlappal való kezdeti barátkozásnál dugába dőlt, miközben a ház egyik signature koktélját, egy gin alapú, cukorszirupos-gyümölcsös csodát hörpölgettünk.

Az előételek közt kiütéssel győzött a fürjsaláta – bevallom, részemről pusztán azért, mert eddig csupán tojás formában találkoztam ezzel a madárral. Meglepődtem, valahogy nem számítottam arra, hogy ízre és textúrára is ennyire csirkeszerű lesz – bár ez azért valóban logikus, lássuk be! Tetszett, hogy a hozzápárosított, grillezett barackszeletek nem lettek túlsütve, ahogy a salátalevelekhez kevert zöldségpasztillák is kellően roppanósak maradtak. Nincs rá jobb szó: nagyon cukin mutatnak – akár ha gumicukorkák lennének -, ilyen formában még a karalábét is élvezettel ettem meg, holott ha holnap bejelentenék, hogy globálisan más célra kezdik el használni a karalábéföldeket, higgyétek el, egy könnycseppet sem ejtenék e zöldségért.

Főételből ellenben már kettőt kóstoltunk, a párolt marhaoldalas szétomlik az ember szájában, ahogy kell, hozzá enyhén megpirított szívsaláta és gazpacho a köret - utóbbiban vegyes színű cherry paradicsomok lubickolnak.

A főételek közt a nagy durranás egyértelműen a sókéregben sült tengeri durbincs, amin igazából nagyon gondolkoztunk, mert hétvégente a teraszon mi is gyakran grillezzük ezt a halfélét. És milyen jó, hogy végül is hagytuk magunkat meggyőzni! A fogás ugyanis egy hatalmas fémtepsiben érkezik, és az ember először szinte nem is fogja fel, hogy ez most micsoda, amit letettek elé. A tengeri só ugyanis vastag, barnára sült kérget képez, ami leginkább egy homokgúlára hajaz, halra semmiképp. A show része, hogy a felszolgáló előttünk töri ezt fel, ilyenkor pedig számítsunk arra bátran, hogy a szanaszét repülő sódarabok némelyike az ölünkben landol majd. A filézést sem magunknak kell megoldanunk, a pincéreket maga a séf okította ki, hogyan is kell ezt profin művelni. A fehér halhúshoz kis tálkákban újkrumplit, hipervékony ceruzababot és krémes spenótot szervíroznak.

Az egyik desszertnek rendelt málnás frangipane tortácskához egy gombócnyi édes tejföl fagylalt is dukál, ami az ebéd megkoronázása egy olyan túrógombóc fanatikusnak, mint amilyen én is vagyok. A tarte-szerű tészta a fagyival abszolút megteremti amaz illúzióját ugyanis.

A kedvencem azonban mégsem ez volt, hanem a mentás jégkásás sárgadinnye. (És ezt most valaki olyan mondja, aki annyira utálja a mentolos ízt, hogy tuttifrutti ízű gyerekrágót szokott venni a boltban.) Nem mondom, hogy a menta egyáltalán nem érződik, viszont inkább a jó értelemben vett cukrosság dominál. A látvány meg magáért beszél, a sárgadinnye szeletet ehető virággal szórták meg, és jégágyon trónolva pózol nekünk.

Nos, konklúzióként annyit emelnék még ki, hogy roppantul tetszett az étlapot tüzetesen megvizsgálva, hogy bárhogy is kombináljuk a 3x3 fogást egymással, sosem dob a gép egy nehéz menüsort, ami eltelít. Épp ellenkezőleg, a Costesnek annak idején Michelin-csillagot szerző séf olyan könnyű, nyári ételeket fundált ki, amelyek pont elégségesek az energiaszint visszatöltésére, hogy az ember mehessen még egy kört a flyboarddal vagy a SUP-deszkával. Már amennyiben nem dönt úgy, hogy inkább még marad itt egy kicsit koktélozgatni. Merthogy ezen sem lepődnénk meg.

MEGVAN BUDAPEST 5. MICHELIN-CSILLAGA! A COSTES DOWNTOWN IS A LEGJOBBAK KÖZÖTT >>>

MICHELIN-CSILLAGOS NUDLI ÉS SLAMBUC: TÉSZTÁZÓT NYIT A BELVÁROSBAN VILÁGEVŐ ÉS A COSTES >>> 
A PALÁGYI ESZTER VEZETTE COSTES LETT 2018 LEGJOBB ÉTTERME >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss