Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megkóstoltuk az ország tortáját - ilyen rétegekből áll a Napraforgó!

default user icon
MME
Egy hete tudjuk, hogy az idei ország tortája, a Habcsók cukrászda Napraforgó névre keresztelt műremeke lett: a roppanós csokialapon álló, vilmoskörtés-mézes joghurt mousse-szal és zselérétegekkel megpakolt torát most mi is megkóstolhattuk a Magyar Ízek utcájának sajtótájékoztatóján.

Az Szent István-napi programok között, idén is lesz Magyar Ízek Utcája gasztrosétány a Várkert Bazárban, ahol augusztus 20-22-én lehet végigkóstolni az ország terményeiből készített finomságokat. Itt találkozhat először a nagyközönség az idei Magyarország Tortájával, a Napraforgóval, Magyarország Cukormentes Tortájával, a Beszterce rózsájával, és a  Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére készült Nimród tortával .

A Napraforgó alkotóját, Fodor Sándort az ötletének szárba szökkenésekor a nyári napraforgómezők inspirálták, mégis egy igazi négy évszakos torta született.

"Jól esik a nyári melegben, a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt savanykásságával, a hűvösebb napokon pedig, amikor melegebb ízekre vágyunk, a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztet. Csokoládés, ropogós talpon, búzaliszt mentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel" - nyiltakozta tortájáról a cukrászmester.

Megkóstoltuk - imádtuk!

Nagy várakozással vágtunk tehát bele a kóstolásba - és a tortaszeletbe. A desszert négy fő akotóeleme a csokoládé, a méz, a vilmoskörte és a joghurt csodálatos ízharmóniát hoznak, az édes, a sós, és a fanyar-savanykás rétegek tökéletesen kiegészítik egymást, csak úgy mint a textúrák: a naprafogómaggal kevert karamellizált csokoládéréteg roppan, a gluténmentes piskótaréteg puha és kellően szaftos, a joghurtmousse és a vilmoskörtepálinkás zselé pedig habkönnyű. A díszítésént rápakolt habcsók, a roppanás után, a másodperc tört része alatt olvadtak szét a szánkban. Összességében elmondhatjuk, hogy egy isteni desszert született ismét, kizárólag hazai alapanyagokból, jellegzetesen magyar, mégis különleges ízvilággal, ami tökéletes születésnapi ajándék az egész országnak! 


A receptúra a cukrászok és cukrászdák számára már elérhető a Cukrászok Ipartestületének honlapján, a tortát azonban, hivatalosan, csak augusztus 20-tól árusíthatják mindenhol. Keressétek a környékbeli cukrászdákban a Napraforgót, reméljük, nektek is ízlik majd!

A TÖBBI IDEI DÖNTŐS TORTA  >>>

EZEK VOLTAK AZ ELŐZŐ ÉVEK DÖNTŐS ORSZÁGTORTÁI ÉS CUKORMENTES TORTÁI >>> 

Ezek is érdekelhetnek