Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elhunyt a világhírű magyar borász

default user icon
MME
Elhunyt Szeremley Huba, világhírű magyar borász, akinek köszönhetjük a badacsonyi borvidék felvirágzását.

Nyolcvanegy éves korában meghalt Szeremley Huba, világhírű magyar borász – írja az Origo

Szeremley Huba 1940-ben született Budapesten, gimnázium után teológiát és orvostudományt tanult, majd 1967-ben egy sportrepülővel elhagyta az országot. Élt Ausztriában, Svájcban, Nigériában és Iránban. Gépészmérnökként áramot vitt törzsi kultúrában élő népeknek, kórházat alapított,  mely annyi vagyont hozott neki, hogy mikor a rendszerváltás után hazaköltözött, már a leggazdagabb magyarok között tudhatta magát.

1992-ben megalapította a Szent Orbán pincét és számos más vállalkozást. Személye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Badacsony újból felkerült a borászati térképre, mivel újra hangszerelte a kommunizmus alatt lejáratott hagyományos szőlőfajtákat, mint pl. a kéknyelű és a szürkebarát.

Sokáig az ország leggazdagabb emberei között is emlegették, a vagyonát 20-22 milliárd forintra becsülték, de szerinte ez távol állt a valóságtól, saját bevallása szerint valójában csak 3,5 milliárd forintja volt a csúcson, bár azt nem titkolta, hogy Badacsonyban van egy gyémánttal kirakott borospincéje. Arról is mesélt, hogy egyszer Budapesten feltörték az autóját, benne egy sporttáskával, amelyben 50 millió forint készpénz lapult.

Élete utolsó éveiben már visszavonulva élt az egykori milliárdos. Jó ember volt, azért sokan kihasználták, melynek köszönhetően vagyona is megcsappant. 

Szeremley Huba, 2021. május 15-én hunyt el, 81 éves korában.

Ezek is érdekelhetnek

Friss