Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggyes-túrós kelt rétes

MME MME
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 60 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet)
  • 5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 12 dkg sütő margarin
  • 12 dkg kristálycukor
  • 4 dl langyos tej
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 kisebb citrom reszelt héja
  • A tészta és a tepsi lekenéséhez:
  • 12 dkg sütő margarin
  • A töltelékhez:
  • 75 dkg tehéntúró
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál búzadara
  • 1 kisebb citrom reszelt héja
  • 1 üveg (35 dkg) magozott meggybefőtt
  • A nyújtáshoz:
  • 2-3 evőkanál finomliszt

Elkészítés

Elkészítés: 1. A tésztához való lisztet egy nagy tálba szórjuk. Az élesztőt rámorzsoljuk, majd a tojássárgájával, a puha margarinnal, a cukorral, a langyos tejjel, a sóval és a citromhéjjal 7-8 perc alatt jól bedagasztjuk. Akkor jó, ha az edény falától elválik. Letakarva, meleg helyen 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

2. Ezt az időt kihasználjuk: elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, a porcukorral és a vaníliás cukorral édesítjük, a tojással, a tejföllel, a búzadarával és a citromhéjjal öszedolgozzuk. A meggybefőttet lecsöpögtetjük.

3. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 2 egyforma részre osztjuk, amelyeket egyenként téglalap alakúra nyújtunk. A lekenéshez való margarinnal kikenünk egy magas falú, kb. 20x35 cm-es tepsit, a többit fölolvasztjuk, ecsettel a tésztát lekenjük vele. Elsimítjuk rajta a túrótölteléket, majd megszórjuk a meggyel. Azután mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi szélességben befelé ráhajtjuk, majd a tésztát - lehetőleg minél több csavarással - felhengergetjük.

4. Az így kapott réteseket a kikent tepsibe fektetjük. Akkor jó, ha a tészta a tepsi oldalához ér, így csak felfelé növekedhet, nem *fekszik el*. 10-15 percnyi pihentetés után a maradék olvasztott margarinnal megkenjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 160 fok) kb. 45 percig sütjük.

MENNYISÉG: 12 FŐRE

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2 ÓRA

ENERGIATARTALOM: 606 KCAL/ADAG

Ezek is érdekelhetnek

Friss