hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggyes-tejszínes piskótaalagút

MME MME
4/5
120 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 6 tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál rumaroma
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • A töltelékhez:
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 10 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál vanília-eszencia
  • 2 kiskanál zselatinpor
  • 20 dkg friss, fagyasztott vagy befőtt meggy
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál meggylikőr
  • 1 evőkanál porcukor
  • A díszítéshez:
  • 1 dl tejszín
  • pár szem meggy

Elkészítés

Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat a cukorral és a rumaromával fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport, majd a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk. Sütőpapírral bélelt, kb. 25x35 centis tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és kihűtjük.

Ezután a pikótalapot őzgerincformába próbáljuk, éles késsel akkorára vágjuk, hogy ki tudjuk vele bélelni a formát.

A töltelékhez a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, majd a vanília-eszenciával lazán összekeverjük. A kimagozott meggyet az őrölt fahéjjal, a meggylikőrrel és 1 evőkanál porcukorral elkeverjük, a tejszínhabba beleforgatjuk. Fél deci forró vízben feloldjuk a zselatinport, és a krémbe keverjük óvatosan.

Az őzgerincformát kibéleljük a piskótával, belesimítjuk a meggyes krémet, majd fóliával szorosan lezárjuk, és hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy kellően megdermedjen.

Tálaláskor a fóliát eltávolítjuk, a piskótaalagutat óvatosan tálra borítjuk. A sütemény tetejét felvert tejszínhabból nyomott habrózsákkal és meggyszemekkel, friss mentával vagy citromfűvel díszítjük. Forró vízbe mártott éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk.

Megjegyzés

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek