Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt: melyik a legjobb meggyes sör fociszurkoláshoz?

default user icon
MME
Szinte a semmiből robbant be a nyár, de ami még fontosabb, hogy kezdetét veszi az egy hónapos fociünnep. Ez a kettő, kéz a kézben pörgeti fel a hazai sörfogyasztást, így nem volt kétség afelől, hogy illene egy teszttel ezt kihasználni.

Meggyes sörök szárnyalása látható a piacon, szinte egyik márka se hagyta ki ezt a ziccert. Az alanyokkal szemben egyetlen kitételt állítottunk, tisztán csak meggyel legyenek vadítva, semmilyen extra gyümölcs nem kerülhetett a képbe, ha szigorúan a nevét figyeljük csupán. Sörök lévén az alkoholmentes szekciót inkább át sem néztük.

A vizsgálat során azt kerestük, hogy melyik márka hozza legjobban a klasszikus meggyre jellemző ízeket. 12 darab versenyzőt találtunk, ami alapján tényleg kijelenthető, hogy lehetőségből nincs hiány, szinte minden boltban találunk már meggyes sört.

Mort Subite

Az egyik nagy közönségkedvenc, számtalan médiamogul posztjában láthatjuk felbukkanni a terméket, ami pár év alatt férkőzött be a köztudatba, mint minőségi meggyes sör. Illata alapján erősen meggyes, aminek van egy pici kölyökpezsgő hatása is. Kóstolva marad a savanykás meggyes ízvilág, ami mögött a sör jellege teljesen elvész. Szénsavassága hibátlan, hosszan pezseg a pohárban. A gyümölcs íze természetes, nincsen semmilyen mű-, laborízélménye.

Adatok: alkohol 4,0%, 250 ml, 499 Ft

Hübris Müggy

Neve kisebb nyelvtörő, de ez mit sem számít. Színre egy kicsit barnásabb árnyalatban pompázik, de ennél lényegesebb, hogy illatában a meggyet nem érezzük olyan brutálisan erősnek. Kóstolva sem bátorodik veszettül fel, de cserébe érzünk a háttérben megbújó sörből egy keveset. Ez olyan is-is fajta, aminél kapunk egy savanykás, szolidabb meggyízt, és egy lágy sörös keserűséget is.

Adatok: alkohol 4,2%, 330 ml, meggyvelő 10%, 649 Ft

Kézműves Sör

A névadó bulin sokan biztos nem voltak jelen, mert finoman szólva sem lett egyedi. Világosabb, enyhén pirosas árnyalatot vesz fel, ha kitöltjük egy pohárba. Aromáit vizsgálva érzünk egy gyér meggyes pillanatot, ami mellett semmi sörre utaló nyom nincsen. Kóstolva kiderül, hogy kesernyés íze azonnal jön, de azonnal távozik is, olyan, mint egy bevillanás a fejünkben a hétvégéről, mire felfogjuk, mi is történik, már távozik is. A gyümölcs íze olyan, akár egy felvizezett szörpé, sörre pedig ne is számítsunk.

Adatok: alkohol 4,3%, 330 ml, meggylé sűrítmény 18%, 439 Ft

Hoptop – Cherrific

A névadásnál itt látszik, hogy volt némi kreativitás, már egy fél pontot simán megér az előzőhez viszonyítva. Illata majdnem, hogy üres. Aztán sokadik inhalálásra azért megjön a meggy aromája. Erősen kesernyés íze van, amire rásegít a sör is, bár pár másodperc együttlét után, pont talán ezek oltják ki egymás erejét. A gyümölcs ízre szolidabb, csak savanyúnak hat inkább. Szénsavval sincsen túltöltve, eléggé olyan élményt nyújt, mint amit 2 órára kibontva a napon felejtettek.

Adatok: alkohol 4,5%, 330 ml, 599 Ft

Monyo

A Monyo neve már jóideje pörög azon emberek fejében, akik kicsit a tömeg-gyári-tucat sörök mögé pillantottak már. A csomagolás fiatalos, színes és kicsit káoszos, de pont olyan, ahogy azt a trend elvárja most. Kitöltve egy extra piros színű sört pillantunk, amiből a meggy illata elsőre megérkezik, míg a sörre jellemző aromák csak pár másodperccel később. Ízlelve nem túl savanykás, de nem is édesebb fajta. Kicsit emiatt hamar feledhető, a meggy mégis sokak számára inkább a savanyú élményt jelenti. A sör szénsavassága tökéletes, míg ízre megvan, de ugyanúgy gyér picit, mint ahogy a meggy.

Adatok: alkohol 4,3%, 330 ml, 690 Ft

Gallica Gloria Kriek

Egy pillanatra felcsillan az ember szeme, mert itt a szokásos 4% környéki alkoholtartalmat egészen 5%-ra tornászták. Illatra tökéletes, úgy játszik orrunkon át az elménkkel, hogy csoda. Tökéletesen tiszta gyümölcsíz árad belőle. A sörnek semmi nyoma, de ezt a harsány meggyel talán meg lehet magyarázni. Kóstolva is eléggé hasonló a helyzet, a gyümölcsre jellemző savanykás ízvilág mindent betölt. Szénsavassága tökéletes, de a sört itt is nagyítóval kell keresni. Extra hosszan cseng le íze, de nagyjából egyből vágyakozunk is utána a következő kortyra.

Adatok: alkohol 5,0%, 250 ml, 499 Ft

Meggyes sör – Auchan

Már-már bordó árnyalatnak számít, de ettől persze lehet ízre bármilyen. Illatában sok kedvesség nem rejtőzik, egy dohos meggy aroma szivárog belőle, ami mögött ott a sör is kicsit. Kóstolva jön az igazán izzasztó helyzet, egy veszettül vizezett meggyes szörpre hasonlít, amiben alig van némi szénsav. A sör is felejthető, felpancsolt és jellegtelen.

Adatok: alkohol 4,1%, 330 ml, meggy sűrítmény 18%, 329 Ft

Borsodi Meggy Ale

Nem, az Ale nem azt jelzi, hogy ezzel lehet a legjobban szurkolni, csupán a lelkét adó sör fajtáját jelzi. Színre élénk, de illatában alig érzünk valamit. Kóstolás során kiderül, hogy itt bizony nagyon a meggy édes fajtájára esküsznek, mert a savanykás irányból semmit nem hagytak érvényesülni, sem a gyümölcs, sem a sör esetében. Túlzottan édes, ami tényleg nagy képzavart okoz az ember fejében.

Adatok: alkohol 4,0%, 500 ml, meggylé sűrítmény 6,8%, 299 Ft

Soproni

Kicsit opálos, de nagyon szép pirosas árnyalat rittyent elénk, ha pohárba töltjük. Illatra kicsit a meggyes köptető és a szörp között táncolunk, nem túl természetes, de mindenesetre intenzív. A savanyúságnak itt is teljesen búcsút inthetünk, mert egy pillanatig sem érezzük, hogy arcunk megmozdulna tőle. A sör jellege háttérben teljesen elvész. Pezsgése hibátlan, azzal semmi gond nem lenne, ha nem lenne szörpszerűen édes.

Adatok: alkohol 4,0%, 510 ml, almalé koncentrátum 1%, meggylé koncentrátum 7,25%, 279 Ft

Belle-Vue

Kicsit olyan élményt nyújt a doboza, mint egy akármilyen hirtelen földből felbukkant energiaitalnak. Felszisszentés után jön az igazi maflás, egy postai kötegelőgumi illata keveredik egy természetellenes meggyes aromával. Kóstolva csak tovább fajul a történet, mert utóízében mindenre még rátesz egy lapáttal. Arcunkat rendesen megdolgozza, de nem a savanyúság, hanem a fájdalom, amit minden egyes korttyal megidéz.

Adatok: alkohol 4,1%, 330 ml, meggy 0.9%, koncentrált bodzalé 2,6%, sűrített meggylé 7,8%, 499 Ft

Pécsi Meggy

Zavaros pirosas színe nem annyira érdekes inkább, amit a hab művel, azt simán be lehetett volna vonni a közzétett titkos UFO akták közé. Hangos zörgéssel szinte egy pillanat alatt robban le a felszínéről az akár 3-4 cm magas hab is akár. Illatában egészen sok minden felüti a fejét, még egy kevéske répát is megcsíphetünk, ha jól koncentrálunk. Kóstolva kiderül az igazi arca, ami szintén egy higított meggylére hajaz, amit megbolondítanak egy erős édeskés vonallal. A kettő együtt igazi csapás.

Adatok: alkohol 4,0%, 500 ml, meggyalap 7,2%, 249 Ft

Dreher Szilaj Meggy

Elegáns bordó árnyalat, közepes buboréktartalom, nagyjából ezt látjuk meg azonnal, ha kitöltjük. Illata enyhén meggyes, enyhén sörös. Kóstolva marad nagyjából ez a felállás, picit kapunk mindkettőből, de egyik sem óhajt uralkodni a másik felett. Íze hamar lecseng, de ezt bármikor tudjuk egy másik korttyal orvosolni.

Adatok: alkohol 4.0%, 500 ml, meggysűrítmény 7,2%, almalé sűrítmény 1%, 279 Ft

Ítélet

Az látszik, hogy zsebünkből nagyobbat kell meríteni, ha rendes és finomabb kategóriával szeretnénk kényeztetni magunkat meccsnézés közben. Ezek többnyire kisebb kiszerelésben érkeznek, mint a „klasszikus” sörök, de cserébe még drágábbak is. Az első öt helyezett ajánlott, amiből külön dicséret jár a Drehernek, mert ők, mint az egyedüli „nagytucat” gyártó, akik bejutottak ebbe a kategóriába.

A piac számtalan meggyes sört rejt, de talán ezekkel találkoztajunk a legtöbb nagyobb boltban. Nyári frissítőnek jók, de igazi sörélményt azért egyiktől se várjon az ember.

Toplista:

1. Gallica Gloria Kriek
2. Mort Subite
3. Hübris Müggy
4. Monyo
5. Dreher Szilaj Meggy
6. Hoptop - Cherrific
7. Soproni
8. Kézműves Sör
9. Borsodi Meggy Ale
10. Meggyes sör
11. Pécsi Meggy
12. Belle-Vue

Ezek is érdekelhetnek

Friss

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves