Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggyes-mascarponés máktorta pálinkával

75 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 6 db tojás
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál darált mák
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone
  • 4 dl habtejszín
  • 2 csomag lapzselatin
  • 2 csomag habfixáló
  • 750 ml házi darabos meggy dzsem
  • őrölt fahéj
  • 1 dl házi pálinka
  • (cukor nem kell bele, mert a dzsem elég édes)
  • A tetejére:
  • kandírozott ibolyaszirom
  • csokireszelék
  • A tejkaramella lapokhoz:
  • cukor
  • tejszín
  • 5 csepp piros ételfesték

Elkészítés

Elkészítés: Először a piskótát készítem el. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kevés cukorral és pici sóval kemény habbá verem. A sárgájákat a cukrokkal és a puha margarinnal szintén jól kikeverem. Hozzáadom a darált mákot, a reszelt citromhéjat, majd belekeverem a lisztet a sütőporral, végül hozzáforgatom a tojásfehérjehabot is.

28 cm-es kapcsos kerek formát kibélelek sütőpapírral, ebbe öntöm a piskótamasszát, majd előmelegített 180 C fokos sütőben, tűpróbáig sütöm. Ha megsült, kiborítom, és hagyom kihűlni, majd kétfelé vágom.

Egy közepes tálba kanalazom a darabos meggydzsemet, hozzáöntöm a pálinkát és a fahéjat, majd 4 percre mikroba teszem felmelegíteni. A lapzselatinokat langyos vízben felpuhítom, majd hozzáadom a meleg meggyes anyaghoz, elkeverem és félreteszem.

Egy nagyobb tálban a tejszínt a 2 csomag habfixálóval kemény habbá verem, majd hozzáadom a mascarponét is, ezzel tovább keverem, végül a kihűlt meggyes keveréket.

A piskóta alsó lapja köré krémkarimát teszek, a meggyes krém felével megkenem, majd a piskóta másik fele következi, erre simítom a krém másik felét.

A tetejét kandírozott ibolyaszirmokkal és csokireszelékkel díszítem, majd további pár óra dermedésre a hűtőbe teszem.

Az oldalára meggyszínű tejkaramella lapocskákat készítek: egy kisebb edényben kevés vajon pár kanál cukrot karamellizálok, tejszínnel hígítom annyira, hogy az edény oldalán már ne legyenek kicsapódott cukorkristályok és szép világos karamella színe legyen. Lehúzom a tűzről, pár csepp ételfestékkel megszínezem, és egy sütőpapírra csíkokat húzok, hagyom megdermedni, majd a torta oldalához nyomkodom.

Megjegyzés

A krémhez nem adtam cukrot, mert az egész üvegnyi meggydzsem tartalmaz annyit, amennyi kell.

Az elkészült torta hatalmas lett, csak a krém, ami benne van kb. 1 kg, de mivel 3 nagy gyerek is van a családban, ahova szánom, biztos el fog fogyni. Az anyukájuk szülinapjára készítettem.
- ekesandi

Ezek is érdekelhetnek