Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggyes-marcipános kalács

> 90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1,5 dl víz
  • 1 db tojás
  • 7,5 dkg reszelt alma
  • 45 dkg finom liszt
  • 2 evőkanál sovány tejpor
  • 5 dkg cukor
  • 4 dkg puha vaj
  • 1,5 teáskanál instant élesztő
  • A töltelékhez:
  • 22,5 dkg magozott meggybefőtt
  • 25 dkg marcipán lereszelve
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj
  • A kenéshez és szóráshoz:
  • 1 db tojásfehérje
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál dekor cukor
  • 2 evőkanál mandulaforgács

Elkészítés

Elkészítés: 1. A vizet, tojást, a hámozott és lereszelt almát a kenyérsütőgépbe tesszük. Rászórjuk a lisztet, majd beletesszük a forma átellenes sarkaiba a tejport, a vajat, és a cukrot. Az élesztőnek a liszt közepében kis mélyedést készítünk. Dagasztóprogramot indítunk.

2. A hólyagosra dagasztott tésztát enyhén lisztes asztalra szedjük, könnyedén átgyúrjuk, majd 40x30 cm oldalhosszúságú téglalappá nyújtjuk. Megpakoljuk a jól lecsepegtetett meggyel, majd erre ráreszeljük a marcipánt, végül megszórjuk az őrölt fahéjjal.

3. Hosszanti oldalától feltekerjük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön, majd óvatos mozdulatokkal kígyóvá sodorjuk. Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát vagy kuglófformát sütőpapírral kibélelünk, és a marcipános-meggyes tésztakígyót a forma belsejétől kezdve, csigaszerűen tekerve, beletesszük. Olajjal vékonyan megkent fólia alatt, meleg helyen kb. 30-45 percig kelesztjük.

4. Közben összekeverjük a tojásfehérjét a tejszínnel (folyékony habtejszín), és ezzel bőven átkenjük a megkelt tészta tetejét, majd megszórjuk dekorcukorral és mandulaforgáccsal.

5. Előmelegített sütőben 190 fokon (légkeveréssel) kb- 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd tortaszerűen szeletelve tálaljuk.

Megjegyzés

Én kuglófformában sütöttem, és így is nagyon jól sikerült, ahogy a képen is látszik.
- vampilla

Ezek is érdekelhetnek

Friss