Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggyes-mákos omlós pite

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 40 dkg zsiradék ( vaj, zsír, bármelyik jó)
  • 70 dkg finomliszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg nádcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • A töltelék:
  • 40 dkg darált mák
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 3,5 dl házi meggydzsem
  • 10 dkg nádcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés őrölt szegfűszeg
  • kevés őrölt fahéj
  • 2 marék aszalt gyümölcs
  • 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 2 dl tej
  • 3 tojásfehérje kemény habbá verve
  • pici só
  • A tetejére:
  • 1 tojás sárgája

Elkészítés

Elkészítés: Egy közepes méretű tálba szórom a darált mákot, a nádcukrot, a citromhéjat, a fűszereket, az aszalványokat, a vaníliás cukrot és a pudingport. 2 dl (nem több!) forró tejjel leöntöm, átkeverem és félreteszem. Ha már langyos, akkor hozzákeverem a tojásfehérjehabot is (ezzel lazítok rajta),

A tésztához a hideg zsiradékot a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozom (ha felmelegszik, több lisztet vesz fel, és akkor már nem omlós a tészta), kétfelé választom.

A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A sütő méretének megfelelő nagy tepsibe simítom az alsó lapot (nyújtófára tekerve), és elősütöm kb. 12 perc alatt.

Kiveszem, megkenem a darabos meggydzsemmel, erre öntöm a mákos tölteléket, ezt elsimítom rajta, majd a meggyszemekkel is kirakom, végül a másik kinyújtott tésztalappal befedem. A kezemmel lenyomkodom a tetejét.

A tojás sárgáját nedves kézzel (így könnyebb) elsimogatom a tetején, villával óvatosan berácsozom a tetejét, és visszatolva a sütőbe szép középbarnára sütöm.

Hagyom kihűlni, és utána szeletelem.

Ezek is érdekelhetnek

Friss