Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggyes-diós pite könnyű, puha tésztával

60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg margarin
  • 45 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 20 dkg cukor
  • pici só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 db felvert tojás
  • A töltelékhez:
  • 2 üveg magozott meggybefőtt
  • 10 dkg durvára tört dió
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • cukor ízlés szerint
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevéske zsemlemorzsa
  • A tetejére:
  • felvert tojás

Elkészítés

Elkészítés: Egy nagyobb tálban a puha margarint elmorzsolom a liszttel, majd sorban hozzáadom a többi alapanyagot és összegyúrom. A tészta ekkor még egy kicsit ragad.

Egy közepes méretű tepsibe belenyomkodom a fele mennyiségetm és 180 C fokon elősütöm, kb. 12 perc alatt.

Ezután kiveszem, megszórom zsemlemorzsával, de csak vékonyan, ráterítem a lecsepegtetett meggyet, meghintem dióval, fahéjjal, cukrokkal, majd a másik fele tésztát egy kicsit meglisztezem, hogy nyújtható legyen, kinyújtom, és ráterítem a meggy tetejére.

Felvert tojással lekenem, a leesett tésztákból meggy formát és leveleket formázok, majd ezeket is lekenem a tojással.

Az egésznek a tetejét több helyen megszurkálom egy késsel, hogy a gőz távozni tudjon, és ne repessze meg a tésztát.

Addig sütöm, amíg szép közepesen barna nem lesz a teteje. Hagyom kihűlni, és csak utána szeletelem.

Ezek is érdekelhetnek

Friss