Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggyes-diós lepény

rafinált
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
  • 6 dkg darált dió
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 4 db tojás (nagy)
  • 2 ek olvasztott vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek kristálycukor
  • csipet só
  • Diókrém hozzávalói:
  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 cs vaníliás pudingpor (vagy 4 ek kukoricakeményítő)
  • 1/2 rumaroma
  • 4 db tojás (nagy)
  • Kell még hozzá 1 üveg magozott, lecsepegtetett meggybefőtt.

Elkészítés

  1. A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, és amikor már kezd kifehéredni, szórjuk hozzá a kristálycukrot, majd addig verjük, hogy kemény habot kapjunk. A darált diót keverjük össze az kukoricakeményítővel. A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, és egy csipet sóval, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá az olvasztott vajat. Ezután egy keverőkanállal, váltakozva keverjük hozzá a diós keveréket, és a keményre felvert tojáshabot. A tepsit béleljük ki sütőpapírral (vagy zsírozzuk ki, és szórjuk meg kukoricaliszttel) majd egyenletesen kanalazzuk bele a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten süssük 10 percig, majd vegyük ki és kanalazzuk rá a diókrémet. (Én légkeverésnél 170 fokon, 10 percig sütöttem.) A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a rumaromát, és a puha vajat, majd keverjük habosra. Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és keverjük simára. Végül kanalazzuk hozzá a darált diót, és a vaníliás pudingport (vagy kukoricakeményítőt) majd szintén keverjük simára. Az elősütött tésztára ezután egyenletesen kanalazzuk rá a diókrémet, majd szórjuk meg ízlés szerint a magozott meggyel. Helyezzük vissza a sütőbe, és közepes hőmérsékleten addig süssük, míg a diókrém megszilárdul, vagyis tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Megjegyzés

Tálalás előtt a lepényt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss