Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meggyes-almás omlós pite

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:
  • A tésztához:
  • 50 dkg zsiradék (25 dkg margarin és 25 dkg zsír)
  • 1 kg finomliszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl tejföl
  • 15 dkg barna cukor (jó a fehér is)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás és 1 tojás fehérje
  • A töltelékhez:
  • 2,1 kg alma
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 8 dkg barna cukor (aki édesebben szereti, lehet több is)
  • 2 marék aszalt gyümölcs (keverék)
  • 1 citrom reszelt héja
  • őrölt fahéj bőségesen
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • hintésnyi zsemlemorzsa
  • A tetejére:
  • 1 tojás sárgája

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a zsiradékot gyorsan eldolgozom a többi hozzávalóval, majd a felét egy nagy tepsibe belerakom, a széleit a kezemmel eligazgatom, majd előmelegített 180 C fokos sütőben 12 perc alatt elősütöm.

Ez idő alatt a tölteléket elkészítem: az almákat megpucolom és lereszelem egy olyan tálba, amibe egy nagyobb szűrőt is beleteszek, hogy a levét könnyen ki tudjam nyomkodni (az almalevet megiszom, isteni). Hozzáadom az aszalványokat, a fahéjat és a citromhéjat, végül megszórom a cukrokkal és elkeverem a leszűrt meggyszemekkel.

Ezt a tölteléket halmozom az elősütött tésztára, majd elsimítom a tetejét, meghintem egy kevés zsemlemorzsával. Kinyújtom a tészta másik felét, ezt a sodrófa segítségével átemelem a töltelékre, a széleit eligazítom. Nedves kézzel a tetején a tojássárgáját elsimogatom, villával becsíkozom, és visszatolom a sütőbe, amíg szép barna nem lesz a teteje (kb. 35 perc).

Ezek is érdekelhetnek