Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme a csodaszer, ha ledönt a nátha: gyömbéres tojásleves

 A gyömbértől és az újhagymától teljesen más lesz ez a leves, mint a hagyományos hagymás-paprikás alapon készült változat, ráadásul influenzaszezonban sokat segít a gyógyulásban!

Amikor ezt a levest elkészítettem a magazinba, sejtettem, hogy még nagy hasznát fogom venni egy náthás időszakban. Csak azt nem tudtam, hogy ilyen hamar eljön ez az idő.

A hétvégén az iskolában karácsonyi buli volt. Azóta rettegek a "kis helyen, sok gyereket összezárunk" eseményektől, amióta néhány éve egy gyerek szállodában voltunk, ahol mindenki legalább 2-3 gyermekkel érkezett, és én a második éjszakára már olyan beteg lettem a kis makik takonykorjaitól, hogy utána egy hétig feküdtem és azt se tudtam, hogy túlélem-e, vagy vihetnek elföldelni.

No, azóta tudom, hogy a "makitakony" mint kór, keményebb bármilyen vegyifegyvernél. Mert, hát régen, amíg nem volt gyerek a háznál, én is alig voltam beteg. De az, amit a kölök hazahoz a bölcsiből, oviból, az olyan, amire nem vagy felkészülve. Ja, és persze a gyermek egy nap alatt letudja a betegséget, egy hétig még úgy csinál, mint aki köhög, de jól van.

Szóval hétvégén karácsonyi buli volt az iskolában. Amikor mellettem egy kislány köhögésbe kezdett, átvillant az agyamon, hogy "ó, jaj", de elhesegettem a gondolatot. Marci vasárnapra lázas lett, én meg halálra aggódtam magam. Vasárnap este már én sem voltam jól. Azóta már nagyon-nagyon nem vagyok jól, fekszem és nézek ki a fejemből. Gyerek már rohangál, köszi az aggódást, szuperül van. :) 

Na, és akkor a leves: életmentő! Egyrészt gyorsan kész, másrészt a tojástól tartalmas lesz, harmadrészt pedig a gyömbér jót tesz nátha ellen. Ennél jobbat most nem is tudtam volna se főzni, se ajánlani nektek! 

Hozzávalók (4 személyre):

A boltból:
10 g friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
2 db tojássárgája
2 db tojás
1 csokor újhagyma
200 g csemegekukorica (konzerv)

A kamrából:
2 db húsleveskocka

bors

1. Oldjuk fel a leveskockákat 1 l forrásban lévő vízben. Adjuk hozzá a megtisztított, finomra vágott gyömbért és fokhagymát, majd forraljuk további néhány percig.
2. Ezután húzzuk le a tűzről a forrásban lévő alaplét, és miközben villával folyamatosan kevergetjük, csorgassuk bele a tojássárgájákkal felhabosított tojást. Forgassuk bele a megtisztított, felkarikázott újhagymát a leszűrt, lecsepegtetett kukoricával együtt, majd rakjuk vissza a tűzre, és közepes lángon főzzük 5-10 percig. Végül sózzuk,borsozzuk meg a levest. Forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc

A recept a Fanny konyha 2015/10.számában jelent meg!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss