Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megérkeztek a húsmentes húsgolyók az Ikeába!

default user icon
MME
A húsmentes golyó, melynek klímalábnyoma csupán 4%-a a klasszikus húsgolyóénak, abból a megfontolásból született, hogy az IKEA újra előállíthassa a népszerű húsgolyót, de ezúttal hús nélkül. Komoly munka eredményeképpen – olyan összetevőkből, mint a borsófehérje, a zab, az alma és a burgonya – sikerült megalkotni a klasszikus IKEA termék fenntarthatóbb megfelelőjét, így a húsgolyó szerelmeseinek nem kell lemondaniuk a megszokott ízről és állagról.

Az IKEA élelmiszer-ágazatának még fenntarthatóbbá alakítását célzó törekvéséhez hűen ezúttal a húsgolyó, a márka ikonterméke került terítékre, és készült el a fenntarthatóbb alternatívája a rajongók számára. Az új húsmentes golyó növényi eredetű húspótló anyagokból – borsófehérjéből, zabból, burgonyából, hagymából és almából – készül, de az íze és az állaga éppen olyan, mint a húsé. A húsmentes golyó klímalábnyoma a klasszikus IKEA húsgolyóénak mindössze 4%-át teszi ki, jelentősen hozzájárulva ezzel a márka azon célkitűzéséhez, hogy a vállalat 2030-ra klímapozitívvá váljon.

„Az IKEA évente több mint egymilliárd húsgolyót ad el. Képzeljük el, hogy a húsgolyó rajongói közül minél többeket sikerül meggyőzni, hogy a húsmentes golyót válasszák. Ha a húsgolyóeladásnak körülbelül 20%-át sikerülne a húsmentes golyó eladására váltanunk, az mintegy 8%-os csökkenést eredményezne az IKEA élelmiszerkereskedelemre vonatkozó klímalábnyomában” – nyilatkozta Sharla Halvorson, az IKEA Globális Egészségügyi és Fenntarthatósági vezetője.

Az IKEA éttermeiben a húsmentes golyót burgonyapürével, vörösáfonya-lekvárral és tejszínes mártással tálalják, éppen úgy, ahogyan a hagyományos húsgolyót, ráadásul ugyanolyan alacsony áron. A húsmentes golyót a vásárlók az áruházi Svéd Finomságok Boltjaiban fagyasztva is megvásárolhatják és otthon elkészíthetik. A húsmentes golyó egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, így az IKEA ételkínálatának legújabb termékét húsgolyó-rajongók, flexitaristák, vegetáriánusok és vegánok egyaránt fogyaszthatják.

„A húsmentes golyó fejlesztési fázisában a legfontosabb célunk a hússzerű íz és textúra rekonstruálása volt, kizárólag növényi alapanyagok felhasználásával. Különféle összetevőket és módszereket próbáltunk ki és teszteltünk, és az eredménnyel nagyon elégedettek vagyunk” – mondta Sánta Krisztina, a budaörsi IKEA Áruház IKEA FOOD vezetője.

A húsmentes golyó az EU-ban 2020 augusztusától kapható; Észak-Amerikában, a Közel-Keleten és az ázsiai–csendes-óceáni térségben néhány hónappal később kerül az IKEA áruházakba.

NEM TITKOLJA TOVÁBB AZ IKEA! ITT A SVÉD HÚSGOLYÓ RECEPTJE>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss