Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Medvehagymaszezon! Felhasználási tippek a pestótól a pogácsáig

A tavasz első hírnöke a medvehagyma, amely az évek folyamán olyan népszerűségre tett szert, hogy bizonyos élőhelyeit már védelem alá is vonták. Szerencsére sok helyütt és bőven terem, így március elejétől piacokon és kisebb-nagyobb hiperszuperekben is hozzá lehet jutni a csokorba szedett zöld levelekhez. A medvehagyma kitűnő alapanyag, nem véletlen, hogy a teljes ismeretlenségből ilyen sokra vitte. Számtalan fogásba belekomponálható, friss, fokhagymás íze magában hordozza a tavaszi zöldek ígéretét.

A medvehagymával kapcsolatban minden szezonban elhangzik, de nem lehet elégszer elmondani: levelei erőteljesen hasonlítanak a gyöngyvirág zöldjéhez, amely mérgező, úgyhogy csak óvatosan a szedésével és a piacon vásárolt bokrétákat is érdemes átvizsgálni, mielőtt fölszecskázzuk a különféle fogásainkba.

Krémekbe, kencékbe

A medvehagyma felhasználása rendkívül széleskörű. Nagyon jó fűszere a különféle kencéknek, a vékony csíkokra vágott zöldet tehetjük körözöttbe vagy más sajtkrémekbe, de tojáskrémet, halkrémeket is nyugodtan ízesíthetünk vele. Minden olyan kencébe jó, amelyben eredetileg fokhagyma vagy snidling viszi a prímet. A medvehagymával nem feltétlen kell felváltani ezeket, nyugodtan kerülhet mindkét „hagymából” az ételünkbe.

Sülve-főve-nyersen

A különféle krémlevesek világában is könnyen megállja a helyét a hagymánk, sőt külön, neki dedikált krémlevest is alkothatunk . Főzve, párolva, sütve nagyobb mennyiséget is elfogyaszthatunk, nyers állapotában viszont óvatosan bánjunk vele, gyomor- és epebántalmakat is tud okozni, ha csokorszám faljuk magában. A különféle krémlevesekbe nem csak belefőzhetjük, hanem dekoráláshoz is használhatjuk, illetve készíthetünk medvehagymás olajat vagy pestót , amivel csak finoman meg kell húznunk a krémlevesünk tetejét.

Főételek medvehagymával

Medvehagymával ízesített olajjal fűszerezhetjük a főzelékeinket, pácolhatunk vagy süthetünk benne húst is. A medvehagyma leveleit felhasználhatjuk különféle töltelékek készítéséhez. Az egytálételeinkhez alkotott darált húsos töltelékekbe is nyugodtan kerülhet egy kevés, de a töltött padlizsán vagy épp a töltött gomba szintén izgalmassá tehető egy kis medvehagymával. A töltött csirkéhez készített masszába apríthatunk belőle, sőt a sima fasírozott is üde, friss árnyalatot kap, ha egy negyed csokornyi medvehagymalevelet adunk a húshoz.

Tésztaételek

A medvehagymás olajjal készíthetünk egyszerűbb és bonyolultabb tésztaételeket. A rakott tésztában  jó helyen lehetnek a frissen leszedett levelek, készíthetünk medvehagymás friss tésztát vagy házi gnocchit is. Friss zöld fűszerünkkel megtűzdelhetjük az egyben sütött hús alá rendezett zöldségágyat.

Kelt tészták és péksütemények

A kelt tészták világában szintén megvan a medvehagyma előkelő helye. Apróra vágott medvehagymával csodás pogácsákat készíthetünk . A legfinomabb pogácsához érdemes egy kis olvasztott vajba forgatni a felszeletelt leveleket, majd a tésztát – a töpörtyűhöz hasonlóan – hajtogatva, medvehagymás vajjal kenegetve elkészíteni.

A kiflik, kenyerek, zsemlék  világában szintén van létjogosultsága a medvehagymának, célszerű kipróbálni a medvehagymás, paprikás stanglit, a medvehagymával ízesített perecet vagy épp a finoman fűszeres, medvehagymás kenyeret .

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss