Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Medvehagymaleves húsgombóccal

60 perc
mester
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 2 db sárgarépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 db paszternák (vagy fehérrépa)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db húsleveskocka
  • egész bors
  • 1 db babérlevél
  • 1,5 l víz
  • Valamint:
  • 1 csokor medvehagyma
  • 2-3 dl tejföl
  • 2 teáskanál kukoricaliszt
  • A húsgombóchoz:
  • 40 dkg darált hús
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 db tojás
  • őrölt bors
  • szerecsendió

Elkészítés

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd a vízzel felöntjük és feltesszük főni. Hozzáadjuk a húsleveskockát, a fűszerekkel ízesítjük, felforraljuk, és szép lassan főzzük.

Közben elkészítjük a gombócokat. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tojást és ízlés szerint fűszerezzük. Jó alaposan összegyúrjuk, majd vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle.

Ezután a levesbe helyezzük a gombócokat, és kb. 30 percig főzzük. Ezalatt az idő alatt a gombócok puhára főnek. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük a gombócokat, a levest szűrőn átszűrjük (a zöldségekre nem lesz szükség).

A leszűrt levesbe beletesszük az apróra vágott medvehagymát, majd visszahelyezzük a tűzhelyre, és tovább főzzük még kb. 5-6 percig, majd botmixerrel pépesítjük.

A kukoricalisztet simára keverjük a tejföllel, majd egy kevés levest kanalazunk rá, és jól elkeverjük. Ezután a levest visszahelyezzük a tűzhelyre, és ha már újra forrni kezd, állandó keverés mellett belecsorgatjuk a tejfölös keveréket. Beletesszük a megfőtt gombócokat, majd 2-3 percig így főzzük tovább.

Megjegyzés

Aki savanykásabban szereti, az egy kevés citromlevet is csepegtethet bele a főzés végén. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss