Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Igazán finom medvehagyma-krémlevest szeretnél? Ezt a két hozzávalót ne hagyd ki belőle!

default user icon
MME
Beindult a medvehagymaszezon, ideje, hogy beszerezzünk egy csokorral, és készítsünk belőle egy igazán finom, tavaszias ételt – mondjuk egy medvehagyma-krémlevest! Mi felkutattuk a legjobb receptet, hogy nektek már ne kelljen – mutatjuk is videón! A két extra hozzávalóval verhetetlen lesz!

Ha március, akkor medvehagymaszezon – irány a piac, irány az erdő, szerezzünk be minél többet a fokhagymaillatú zöld levelekből! A medvehagymából ugyanis nem csak mennyei ételeket varázsolhatunk, hanem gyógynövényként alkalmazva számos betegségre jó lehet.

medvehagyma gyógyhatása ugyanis hasonló a fokhagymáéhoz, de hússzor több vas van benne, mint a fokhagymában. Kiválóan alkalmas tavaszi, őszi méregtelenítésre, az egész szervezet megtisztítására, és ez által a közérzet javítására. Fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést: érdemes elővennünk, ha hasmenésünk vagy épp szorulásunk van. Tisztítja a vesét, a húgyhólyagot, elősegíti a vizeletürítést. Mivel elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat, így immunizálja az altesti szerveket, és igen hatékony felfázási tünetek enyhítésére, illetve megszüntetésére is.

Ólommentesítő hatása miatt különösen jót tesz a nagyvárosokban lakóknak. Enyhíti a fejfájást: kiemelkedő az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása, de még az álmatlanságot is elűzi.

Csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését, de kiváló a felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurutos köhögés csökkentésére is. Nagy mennyiségű kéntartalma – mely egyedülálló a növényvilágban – természetes úton méregtelenít. A vas mellett gazdag A- és C-vitaminban is.

Receptek medvehagymával

A medvehagyma kitűnő vajas kenyérre szeletelve vagy pogácsába sütve, de számos salátát, zöldség- vagy tésztaételt,  mártást, húsos ragut is ízesíthet, és persze készülhet belőle pesto vagy krémleves. Mi most ez utóbbinak dobtuk össze egy kicsit különlegesebb, tejszínnel dúsított, szerecsendióval fűzerezett, és bónuszként fenyőmaggal tálalt változatát videón – próbáljátok ki!

Hozzávalók a MEDVEHAGYMA-KRÉMLEVESHEZ:

  • 2 csokor medvehagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 60 dkg burgonya
  • 1/2 tk szerecsendió
  • 3 dkg vaj
  • 1 tk olívaolaj
  • 1/2 dl tejszín
  • 1,5 l víz vagy zöldségalaplé
  • bors

A tálaláshoz:

  • fenyőmag

Elkészítése:

magad gyűjtöd? ezekre figyelj!

A medvehagyma virágzása előtt a fiatal, lándzsa alakú leveleit és a buzogányt formázó hagymáját érdemes gyűjteni, de ha nem kívánunk ezért messzire menni, akkor piacon, bioboltokban is érdemes körülnézni március vége felé. A levelek formája hasonlít a gyönyvirág leveleire, ami viszont mérgező, így ha nem vagyunk biztosak, hogy jó levéllel van dolgunk, akkor a kezünk között kicsit össze kell morzsolni. Ha fokhagymaillat árad a tenyerünkről, akkor nem tévesztettük el!

Legjobb szedés után azonnal fogyasztani, de csokorba gyűjtve, vízbe állítva, hűtőszekrényben néhány napig tárolható!

Ezek is érdekelhetnek