Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem csak köret lehet belőle! Tartalmas kuszkuszsaláta, ami órákra eltelít

A salátákat, ha jól vannak elkészítve, egész évben imádjuk. Ha azonban nem köretnek, hanem főételként fogyasztjuk, a zöldségek mellé muszáj a kompozícióba tenni pár tartalmas hozzávalót is, kenyérkockát, sajtot, húst esetleg rákot, különben azon vesszük észre magunkat, hogy ebéd után egy órácskával már megint kopog a szemünk az éhségtől.

Egyik kedvenc, egészséges munkahelyi ebédem pont ezért a csodásan finom a kuszkuszsaláta, mely annyira laktató, hogy simán kibírom vele vacsoráig. Ez a saláta Buddhatál-szerűen teljes étel, melyben a kuszkusz adja az elegendő mennyiségű szénhidrátot, a sajt és a csicseriborsó biztosítja a megfelelő fehérjebevitelt, a vitamint és rostokat pedig a zöldségek garantálják. Egy saláta gerincét azonban minden esetben a jól elkészített öntet adja, hiszen ennek ízén áll vagy bukik a valódi élmény, így ne bolti változatot használjunk és ügyeljünk arra, hogy olajunk és ecetünk igazán jó minőségű legyen!

Kuszkuszt készíteni rettentő gyors és egyszerű, a boltban kapható instant kuszkusz ugyanis 7-8 perc alatt kész van. Ha nincs mérlegünk, akkor sem kell kétségbeesni, a kuszkusz esetében ugyanis 1:1 arányban adjuk a száraz tésztához a folyadékot. Az 1:1 arány itt nem súlyban, hanem űrmértékben értendő, azaz 1 bögre száraz kuszkuszhoz 1 bögre forró folyadékot tegyünk.

A kuszkuszhoz (4 fő részére):

250 ml (1 bögre) forró víz vagy alaplé
150 g (1 bögre) kuszkusz

2 ek extraszűz olívaolaj

Forraljuk fel a vizet. Tegyünk bele annyi sót, hogy kellemesen sós legyen. Tegyük a száraz kuszkuszt egy edénybe, és öntsük rá a forró, lobogó vizet. Keverjük gyorsan át és takarjuk le. Hagyjuk pihenni 7 percig. Vegyük le az edény tetejét. Villával lazítsuk fel a kuszkuszt. Adjuk hozzá az olajat, keverjük el, és már tálalhatjuk is.

A mediterrán salátához:

1 db nagy vagy 2 db kisebb érett paradicsom (apróra felkockázva)
1/2 db kígyóuborka meghámozva (apróra felkockázva)
1 db kisebb kalifornia paprika (apróra felkockázva)
1/2 konzerv csicseriborsó (lecsöpögtetve és átöblítve)
1/2 fej lila hagyma (felkockázva)
25 g fetasajt (elmorzsolva)
1 nagy marék kalamata olajbogyó
1 nagy csokor petrezselyem (apróra vágva)
5-6 mentalevél (apróra vágva, de elhagyható!)

Az öntethez:

3-4 ek extraszűz olívaolaj
2 ek citromlé vagy vörsborecet

bors

Tegyük az összes hozzávalót a feta kivételével egy salátás tálba. Keverjük össze és öntsük rá az öntetet, majd az egészet keverjük alaposan össze. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsünk utána. Morzsoljuk a saláta tetejére a fetasajtot és tálaljuk azonnal.

Ezek is érdekelhetnek

Friss