Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mazsolás tejberizs

70 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Tej

Elkészítés

  1. A mazsolás tejberizs elkészítéséhez a rizst megmossuk, beletesszük egy lábasba (én inoxban főzöm), ráöntjük a vizet, és feltesszük főni. Ezt azért kell így, mert ha tejjel kezdünk, a tejet nem szívja be a nyers rizs, csak leég.
  2. Miután a vizet beszívta a rizs, felöntjük kb. 2,5 dl tejjel, hozzáadjuk a vajat és a lereszelt citromhéjat. A cukrot és a mazsolát még nem, azt csak a harmadik felöntésnél.
  3. Miután felszívta a tejet, jön az újabb adag, majd a harmadik, mindig kb. 2,5 dl. Ekkor tesszük bele a mazsolát (ha az elején tennénk bele, szétfőne), a cukrot, a vaníliás cukrot, végül negyedszer is felöntjük. Közben párszor megkeverjük.
  4. Amikor az utolsó adag tejet is hozzáöntöttük, forraljuk egy kicsit, majd lefedjük, és levesszük a tűzről. Akkor még beszívja a rajta lévő tejet, de arra vigyázzunk, hogy ne mindet, azért „szaftos" maradjon, ne egy összeállt massza legyen.
  5. Amikor jónak ítéljük az állagát, levesszük a fedőt, és várunk, amíg hűl egy kicsit. Tálalásnál lehet ízesíteni dzsemmel, lekvárral vagy cukros kakaóporral. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss