Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mátrai szelet

MME MME
4/5
Hozzávalók
  • Hozzávalók 6 személyre:
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt (grizes)
  • 8-10 dl tej
  • szerecsendió
  • só ízlés szerint
  • Töltelék:
  • 20 dkg vagdalt sonka
  • 2 dl sűrű tejszín vagy tejföl
  • 1-2 szál sonkalében főtt sárgarépa
  • 2 nagyobb savanyú uborka
  • póréhagyma
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet világosra piritjuk, hozzádjuk a vajat és a tejet, majd kevergetve addig főzzük, míg a kanálról leválik. Kihűlésig keverjük. Közben belevegyítjük egyenként a 3 tojássárgáját, sót, felvert habot. Szerecsendiót reszelünk bele. Olajjal kikent lisztezett sütőpapírra kenjük, és erős tűznél hirtelen sütjük (10-15 perc). Közben a sárgarépát, uborkát, póréhagymát felaprítjuk, és a töltelék hozzávalóit elkeverjük. Ha szükséges, egy kicsit sózhatjuk, esetleg borsozzuk. A tésztárol lehúzzuk a papírt, és még melegen rákenjük a sonkás maszát, majd roládnak feltekerve a sütöpapírba becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük. Tálaláskor ujjnyi szeletekre vágjuk, és tejszínnel elkevert tormát, főtt tojást adunk mellé.

Ezek is érdekelhetnek

Friss