Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez az a borvidék, ahonnan minden ételhez találsz tökéletes bort!

default user icon
MME
A Felső-Magyarország borrégióhoz tartozó Mátrai borvidék területe annak is ismerős lehet, aki nem borrajongó. A Mátra és a Bükk hegyei számos kirándulót vonzanak egész évben a környékre. Aki ide látogat, útja során biztosan belebotlik egy-egy szőlővel teleültetett területbe.

A borvidék a Mátra hegységtől délre található, és nagyjából 32 000 hektárjával a nagy borvidékeink közé tartozik még úgy is, hogy ebből mindösszesen 5700 hektár van betelepítve. Mérsékelten kontinentális klíma jellemzi, amit a Mátra hegyvonulata több szempontból is befolyásol. Egyrészt megvédi az észak felől érkező hideg szelektől, másrészt a csapadékot is felfogja, ezzel pedig inkább egy szárazabb mikroklíma alakul ki.

Változatos talajszerkezetében megtalálhatjuk az agyagot, a löszt, az andezitet, a riolitot és a barna erdőtalajt, amik aztán szépen tetten érhetőek a különféle dűlők boraiban. Ez adja a borvidék egyik jellegzetességét, a másik pedig a szőlőfajták sokszínűsége. Korabeli iratokból tudjuk, hogy egykor fontos és nagy kiterjedésű kadarkaültetvények otthona volt, azonban a filoxéravész utáni ültetések változása a Mátrai borvidéket sem kerülte el, a fehér szőlők kerültek túlsúlyba. Közülük is a legjellemzőbbek a szürkebarát, a Müller Thurgau, az ottonel muskotály, Irsai Olivér, és az olaszrizling. A legnagyobb területen termesztett kék szőlők pedig a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a zweigelt.

Emellett további szőlőfajták széles skálájával is találkozhatunk a borvidéken. A túl sok szőlőfajta hátrány és előny is egy borvidék számára. Hátrány, mert nem tud kialakulni egy egységes stílusú, a fogyasztók által könnyen megjegyezhető termékskála, előny pedig, hogy a fogyasztó gyakorlatilag mindenki minden alkalomra és ételhez találhat egy borvidékről neki tetsző tételeket. Ez a változatosság nemcsak a fajták sokszínűségében érhető tetten, de abban is, hogy pezsgők, habzó-, rozé-, reduktív könnyed fehér- és vörösborok, komoly hordóban hosszan érlelt tételek, sőt még édes borok is kikerülnek a borászok kezei alól.

Nagygombos Játékos Rosé 2020

A fiatal mátrai borász, Barta Anna 90 hektárnyi szőlőt igazgat Hatvan mellett. A borvidék kiegyenlített éghajlata kedvez a szőlők lassabb és egyenletesebb érésének, és emiatt igazán gyümölcsös alapanyagot lehet innen szüretelni, miközben az élénk savak is megmaradnak. Ennek köszönhetően a Nagygombos üde, friss tételei bátran válaszhatók a hétköznapokra. Akárcsak ez a rozé házasítás, amiben sokféle piros bogyós gyümölcsöt, szamócát, cseresznyét, ribizlit fedezhetünk fel, mellettük pedig izgalmas zöldfűszerességet és frissítő pomelót. Igazi populáris, könnyed, szerethető tétel.

Centurio Fáy-domb Sárgamuskotály 2020

A Mátrai borvidék egyik presztízsborászata Ludányi Balázsé. A 3 hektáros birtok régóta áll a szakma és a borkedvelők figyelmének a középpontjában. A gondos, terroirszemléletű munkának köszönhetően Balázs borai is azok közé tartoznak, amelyek újrapozícionálják a Mátrai borvidéket. A Diós- és a Fáy-domb-dűlőben található szőlőit hozamkorlátozással és természetközeli módon műveli. A Centurio sárga muskotálya megmutatja a fajtajelleget és a gyümölcsösséget, ugyanakkor nem válik túlzóvá, és megőrzi elegáns karakterét.

N.A.G. Föld és Ég Kékfrankos 2016

Németh Attila Gábor két borvidéken is dolgozik, a Mátrai mellett Tokajban is. Az elmúlt közel két évtized alatt nem változtatott a bevált metóduson, hogy ő saját maga, egyedül készíti a borait. A mátrai területéről chardonnay, szürkebarát, tramini, hárslevelű, olaszrizling, sárga muskotály, cabernet sauvignon, kékfrankos és syrah borokat készít. A kékfrankos a borvidékre jellemzően fűszeres és vibráló, eleven savakkal, ropogós piros bogyós gyümölcsökkel, komplex eleganciával.

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

Ezek is érdekelhetnek

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves