Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mascarponés kupola

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók a 18 cm átmérőjű desszerthez:
  • A tésztához:
  • 3 db közepes méretű egész tojás
  • 5 dkg rétesliszt
  • 3 dkg őrölt mandula
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 dkg puha vaj
  • 7,5 dkg porcukor + 1 evőkanál a kisült tésztalap meghintéséhez
  • 2 evőkanál hideg víz
  • csipetnyi só
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 dl hideg habtejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 csomag zselatin (vagy 4 lapzselatin)
  • 1 evőkanál narancslikőr (elhagyható)
  • 2 evőkanál szeletelt mandula
  • A tetejére:
  • 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítem, egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelek.

A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét csipetnyi sóval egy nagyobb keverőtálban kemény habbá verem. A tojások sárgáját 2 evőkanál vízzel és a cukorral egy másik tálban 4-5 perc alatt elektromos habverővel fehéredésig keverem, majd hozzáadom a vajat, mikor tökéletesen elkeveredett, fokozatosan belekanalazom előbb a mandulát, majd a kakaóport, végül a lisztet. Hablapát segítségével határozott mozdulatokkal hozzákeverem a fehérjehabot, ügyelve arra, hogy ne törjön össze. A tésztát egyenletesen elosztom az előkészített tepsiben. 6-8 perc alatt vékony lappá sütöm.

Közben előkészítem a formát. Egy 18-20 cm átmérőjű félgömb alakú, mély üvegtálat frissen tartó fóliával kibélelek úgy, hogy legalább 10 cm-rel túllógjon a tál peremén. Egy ív sütőpapírt a konyhai rácsra terítek, 1 evőkanál porcukorral meghintem, erre borítom a tésztát, hűlni hagyom.

Közben elkészítem a krémet. Ehhez a hideg habtejszínt kemény habbá verem. A mascarponét egy másik tálban a vanília-kivonattal, a cukorral és a narancslikőrrel krémesre keverem. A zselatint a tasakon található előírásnak megfelelően 4 evőkanál hideg vízben elkeverem, kis edényben felmelegítem. A már nem tűzforró zselatint belekeverem a mascarponés krémbe, végül óvatosan beleforgatom a tejszínhabot.

A tésztát 1,5 cm-es csíkokra vágom. Az előkészített kupolaformát kibélelem: középről indulva párhuzamosan rakosgatom szorosan egymás mellé a rugalmas tésztacsíkokat. Ebbe kanalazom a krém harmadát, a maradék tésztacsíkokból néhányat ráhelyezek, majd újabb krémréteg, néhány tésztacsík következik, végül az utolsó harmadot is egyenletesen elosztom a kupolában, a maradék tésztacsíkot X alakban ráhelyezem, megszórom mandulalapokkal.

A kilógó fóliaszélek segítségével összefogom a még üresen kikandikáló tésztaszéleket, az egész desszerten középen összecsavarom a fóliát. Egy közepes méretű lapostányért nehezékként ráhelyezek, és egy éjszakán át pihentetem a hűtőszekrényben.

Másnap a lapostányért eltávolítom, a fóliát kibontom. Egy tányért helyezek a tál aljára, erre borítom a már megszilárdult kupolát. A fóliát eltávolítom, az egészet porcukorral elkevert kakaóval meghintem.

Ezek is érdekelhetnek

Friss