Elkészítés: A lisztet összekeverjük a csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat, és kézzel elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját és kanalanként a vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezután a hűtőbe tesszük 30 percre pihenni.
Egy piteformát kikenünk vajjal, majd a hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk, és kibéleljük vele a formát (én két fólia között nyújtom ki a tésztát, így nem ragad, és könnyű vele bánni). A formába lévő tésztát villával több helyen megböködjük, majd óvatosan beleöntjük a tölteléket.
A töltelékhez a mascarponét elkezdjük kikeverni a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett, egyesével hozzákeverjük az egész tojásokat is. Ezután hozzákeverjük a tejszínt, majd a vaníliás pudingport, és addig keverjük, míg teljesen sima állagú lesz. Végül az előkészített formában lévő tészta tetejére óvatosan ráöntjük a mascarponés keveréket.
A körtéket meghámozzuk, felszeleteljük, majd óvatosan a töltelék tetejére helyezzük a szeleteket (hámozás után a körtéket citromlével csepegtessük meg, hogy ne barnuljanak meg). Végül a torta tetejét megszórjuk 1 evőkanál kristálycukorral és a pörkölt mogyoróval (vagy akár mandulaforgáccsal).
Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem). A sütőből kivéve, a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt a torta tetejét porcukorral megszórjuk, majd ízlés szerint felszeletelve tálaljuk.