A mascarponés epertorta elkészítéséhez a lisztet, a burgonyakeményítőt és a sütőport kimérjük, és egy tálba szitáljuk. A vajat a porcukorral, citromhéjjal és vaníliával robotgéppel habosra keverjük. Ezután 2 részletben hozzáadjuk a kimért tojássárgát, és azzal is jól kikeverjük.
Egy másik tálba tesszük az egész tojásokat, csipet sót és kristálycukrot, és fehér habbá verjük. (kb. 15-20 perc a gép erősségétől függően).
A liszt felét, és a felvert tojás felét hozzáadjuk a vajas keverékhez, és fakanállal óvatosanelkeverjük őket, hogy egyenletes masszát kapjuk. Majd a másik felét is belekeverjük.
Egy kb. 20 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk és beleöntjük a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben sütjük, kb. 30 - 35 percig. (Tűpróbával ellenőrizzük!)
Miután elkészült hagyjuk rövid ideig a formában hűlni, majd kifordítjuk belőle. A mascarponét kikeverjük a cukorral, és 5 dkg-ot félreteszünk belőle.
Az epreket vékony szeletekre vágjuk.A tortát kettévágjuk, és az alsó részét megkenjük a lekvárral, erre kenjük a mascarponét, majd rátesszük az eperszeleteket is.
A kivett 5 dkg mascarponét a torta tetejére kenjük, és néhány szem eperrel díszítjük.