Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mascarponekrémes kocka

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 24 X 28 cm-es tepsihez:
  • A tésztához:
  • 27 dkg süteményliszt
  • 3 dkg cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db közepes méretű tojás kissé felverve
  • 1/2 csomag (7,5 gr) szalalkáli
  • 1/2 dl tej
  • 1 csipet só
  • A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 dl habbá vert tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 2 lap zselatin
  • 1 evőkanál víz
  • A tálaláshoz:
  • vaníliával kevert porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tepsi hátára sütőpapírt helyezek.

A tésztához a tejet kézmelegre langyosítom, kisebb tálba öntöm, feloldom benne a szalalkálit. A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom, a cukrot, a sót, a kakaóport, és alaposan elkeverem. A hideg vajat apró kockákban a lisztes keverékhez adom, elmorzsolom. A tejet a szalalkálival, valamint a kissé felvert tojást a többi összetevőhöz adom. Tésztává dolgozom, 2 részre vágom.

Az első tésztarészt akkorára nyújtom, hogy a sütőpapírral borított tepsi hátuljára kényelmesen ráférjen. A tésztalapot 6-8 perc alatt egyenletes, világosra sütöm. Hűlni hagyom. A másik tésztával pontosan így járok el.

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom, ha megpuhultak, kinyomkodom. 1 evőkanál vízben felmelegítem, feloldom.

A krémhez a szobahőmérsékletű mascarponét a vaníliával és a cukorral habosra keverem, beledolgozom a feloldott zselatinlapokat. Egy másik edényben kemény habot verek az előzetesen behűtött tejszínből. Hablapát segítségével a két krémet összekeverem.

A tészta széleit egyenesre vágom. Sütőpapírral bélelem a tepsit (olyat érdemes használni, amelynek a pereme legalább 4-5 cm magas) úgy, hogy a peremre is kerüljön papír. Ebbe helyezem az első, már kihűlt tésztalapot. Rákanalazom a krémet, befedem a másik, szintén egyenesre vágott tésztalappal. Itt gyorsnak kell lenni, részben, hogy a krém még könnyen kenhető legyen, részben pedig, hogy az ekkor még kemény és rendkívül törékeny tésztalap ne sérüljön. Kissé megnyomkodom a tetejét, hogy mindenhol érje a krém, majd vaníliával kevert porcukorral meghintem.

1 éjszakát pihentetem a frizsiderben. Másnapra csodásan megpuhul. 2-2,5 cm-es kockákra vágva kínálom.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss