Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Márványos gyümölcsös pite

60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 14 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • 7 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • A krémhez:
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 lime (citrom is megfelel)
  • A gyümölcsszószhoz:
  • 10 dkg málna
  • 10 dkg fekete áfonya
  • 1-2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál keményítő
  • fél dl víz

Elkészítés

Elkészítés: A margarinból, a lisztből, a porcukorból és a tojássárgájából tésztát gyúrunk, lisztezett deszkán kerek lapot nyújtunk belőle. A tésztát pite- vagy hagyományos tortaformába tesszük. (Ne ijedjünk meg, ha nem marad egy darabban a tészta, kisebb darabokkal is kirakhatjuk a forma alját, és így nyomkodjuk össze.) Mindenképpen formázzunk egy kisebb peremet a tésztából. Villával szurkáljuk meg, és borítsuk le sütő- vagy zsírpapírral. Erre tegyünk rizst, babot vagy valamit, ami alkalmas arra, hogy sütés közben lesúlyozza a tésztát.

180 fokon 12-15 percig süssük a tésztát, vigyázzunk, hogy ne süljön meg teljesen. Ezután eltávolítjuk a rizst/babot/nehezéket, és a sütőpapírt.

A tejfölt összekeverjük a liszttel és a cukorral. Belereszeljük a lime héját és a gyümölcs felének levét belecsorgatjuk. A tojásokat egyenként hozzákeverjük, majd a tésztára öntjük a krémet.

A málnát megmossuk, összeturmixoljuk, cukrot adunk hozzá, majd a keményítővel és a vízzel tűz frlrtt besűrítjük. A feketeáfonyával ugyanígy járjunk el, de ne cukrozzuk meg.

Ha a gyümölcsmártások langyosra hűltek, előbb a málnaszószt, majd az áfonyaszószt is a tejfölös krémre csurgatjuk. Egy késsel vagy villával márványosra mintázzuk a krémet.

Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a krém remegős nem lesz. Ha kihűlt, már fogyasztható is, de ha szépen akarjuk szeletelni, akkor még hűtőben hűtsük tálalás előtt.

Rendkívül finom és egyszerű süteményről van szó. Szinte napi szinten megsütöm, szinte lehetetlen elrontani. Azoknak is ajánlom, akik alapesetben nincsenek oda a desszertekért, mivel ez a sütemény nem túlzottan édes, inkább üdítő, gyümölcsös.

Ezek is érdekelhetnek

Friss