A Márton-napi libasült elkészítéséhez a libát megtisztítjuk, megsózzuk és megborsozzuk, majd egy hideg serpenyőben a bőrös részeit megpirítjuk.
A hagymákat és az almát megpucoljuk, és rusztikus darabokra vágjuk.
Tűzálló tálba rendezzük ezeket, megsózzuk, megborsozzuk és szemes szegfűszeggel és egész fahéjjal összekeverjük.
Ráhelyezzük a libákat, felöntjük a borral, és ráöntjük a kipirított zsírját, majd lefedve 150 fokon kb. 3 órát sütjük.
Ha megpuhult a hús, akkor takarás nélkül 200 fokon kb. 15 perc alatt ropogósra sütjük.
A párolt káposzta elkészítéséhez legyaluljuk vagy felszeleteljük a káposztát és 1 ek sóval összekeverjük.
Cukrot karamellizálunk egy lábasban, majd ha aranyszínű, akkor hozzáadjuk a káposztát, a vörösbort, a köményt és a borsot, majd fedő alatt fél órát pároljuk.
Ha megpuhult, az ecettel és a mézzel ízesítjük.
Nézd meg, hogyan készül a ropogós Márton-napi libasült párolt káposztával: