hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Márton-napi libamell konyakos káposztával

75 perc
rafinált
átlagos
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Tej
  • Diófélék
  • Zeller
  • Mustár

Elkészítés

  1. A párolt káposzta elkészítéséhez a serpenyőben olívaolajat hevítünk, beleszórjuk az apróra vágott vöröshagymát és egy jó marék barnacukrot. Az egészet szép aranybarnára karamellizáljuk.
  2. Rászórjuk a legyalult lila káposztát. Meghintjük sóval és egy csipet őrölt köménnyel. Puhára pároljuk, ha szükséges ízlés szerint utófűszerezzük. Belelöttyintjük a konyakot és pár csepp vörösbor-ecetet és a tálalásig melegen tartjuk.
  3. A zellerpüré elkészítéséhez a zellert megpucoljuk, felkockázzuk és lábosba tesszük. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. 1 csipet sót, és egy babérlevelet dobunk bele és puhára főzzük.
  4. Ha megfőtt, a vizet leöntjük róla és a babérlevelet kidobjuk. Hozzáöntjük a tejszínt és turmixolni kezdjük. Ha kell, egy kis langyos tejjel hígítjuk. Szép selymes állagú pürét turmixolunk belőle.
  5. Sóval, borssal, szerecsendióval és dijoni mustárral ízesítjük. A hideg vajat beledobjunk, és az egészet a botmixerrel összedolgozzuk. Tálalásig melegen tartjuk.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A libamellet kettévágjuk, lehártyázzuk és szép szabályosan körbevágjuk. Papírtörlővel letöröljük az előkészített melleket. A bőrös felét rácsmintásra irdaljuk. A zsírt átvágjuk, de a húst ne sértsük meg. Sóval és borssal mindkét felét bedörzsöljük.
  7. Száraz, hideg serpenyőbe helyezzük a melleket, bőrrel lefelé. Ha van vasnyelű serpenyőnk, használjuk azt. Szép lassú tűzön sütni kezdjük a húst. A kiolvadó zsírt időnként leöntjük. A bőrös oldalát legalább 5 percig sütjük, hogy szép piros legyen. Ha a bőrös oldal megpirult, megfordítjuk a melleket és 2 perc alatt megpirítjuk a másik oldalukat is.
  8. A sütés utolsó 20 másodpercében a serpenyőbe teszünk 2 gerezd fokhagymát megroppantva, pár szál friss kakukkfüvet, rozmaringot, és egy diónyi vajat. Ahogy a vaj elolvad és felhabzik, lehúzzuk a tűzről. Az illatos vajjal jól meglocsoljuk a melleket.
  9. A libamellet serpenyővel együtt a sütőbe tesszük és 180 fokon kb. 15 percig sütjük. Ha felvágjuk, szép rózsaszínnek kell lennie. Ha nyers és piros, pár percig tovább sütjük. Ha szürkés, akkor túlsütöttük, gyorsan vegyük ki.
  10. A húst sütés után azonnal deszkára, vagy tányérra tesszük és alufóliával lazán lefedve legalább 5 percig pihentetjük. Pihentetés után felszeleteljük. A libamellet a zellerpürével és a párolt lila káposztával tálaljuk. A kisült szafttal meglocsoljuk.

NÉZD MEG VIDEÓN, HOGYAN KÉSZÜL A SÜLT LIBAMELL PÁROLT KÁPOSZTÁVAL ÉS ZELLERPÜRÉVEL:

 

Megjegyzés

Különleges és nagyon finom libás étel Márton-napra. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss