Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme a tökéletes Márton-napi desszert: 5 isteni variáció lúdlábra!

default user icon
MME
Ha Márton napján libát nem eszünk, egész évben éhezünk - tartja a mondás. A libasült, a ludaskása, a libanyak leves mind-mind november 11-i klaszikusnak számít - de mi a helyzet a desszerttel? Egy olyan süteményünk van, ami beillik ebbe a "libasorba": a lúdláb torta. Összegyűjtöttük hát a legjobb lúdláb rceptjeinket, a klasszikus nagyi-félétől a glutén- és laktózmentesig, a muffinon át az alagútig!

A Márton-napi liba fogyasztásának évszázados hagyományai vannak nálunk, a szent életű, és szerénységéről híres Szent Márton püspök legendájának köszönhetően. November 11-én még olyanok is belevágnak a libasült elkészítésébe, akik tartanak tőle: a sült libacomb, a ropogós libamell, természetesen, csakis párolt lilakáposztával körítve, a legtöbb helyen a menü része. Van ahol libanyakleves készül, van, ahol ludaskása, és bár a desszertre kevesen gondolnak, egy tisztességes ünnepi ebéd vagy vacsora nem múlhat el nélküle. Ami leginkább passzol ehhez a naphoz, az a nap szárnyasáról, vagyis egészen pontosan annak lábformájáról elnevezett sütemény, a lúdáb torta. Ezt az isteni párizsi krémes - meggyes  süteményt Émile Gerbeaud-nak köszönhetjük, aki 1880-ban alkotta meg, é majd kezdte el árulni a Vörösmarty téri cukrászdájában. 

Jöjjön néhány kipróbált, klasszikus recept!

KLASSZIKUS LÚDLÁB TORTA >>> 

LÚDLÁB SZELET >>> 

LÚDLÁB >>>

LÚDLÁB MUFFIN >>>

A NAGYI LÚDLÁB TORTÁJA >>> 

LÚDLÁBTORTA CUKOR-, ÉS GLUTÉNMENTESEN >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss