A Márton-napi liba fogyasztásának évszázados hagyományai vannak nálunk, a szent életű, és szerénységéről híres Szent Márton püspök legendájának köszönhetően. November 11-én még olyanok is belevágnak a libasült elkészítésébe, akik tartanak tőle: a sült libacomb, a ropogós libamell, természetesen, csakis párolt lilakáposztával körítve, a legtöbb helyen a menü része. Van ahol libanyakleves készül, van, ahol ludaskása, és bár a desszertre kevesen gondolnak, egy tisztességes ünnepi ebéd vagy vacsora nem múlhat el nélküle. Ami leginkább passzol ehhez a naphoz, az a nap szárnyasáról, vagyis egészen pontosan annak lábformájáról elnevezett sütemény, a lúdáb torta. Ezt az isteni párizsi krémes - meggyes süteményt Émile Gerbeaud-nak köszönhetjük, aki 1880-ban alkotta meg, é majd kezdte el árulni a Vörösmarty téri cukrászdájában.
Jöjjön néhány kipróbált, klasszikus recept!
KLASSZIKUS LÚDLÁB TORTA >>>
LÚDLÁB SZELET >>>
LÚDLÁB >>>
LÚDLÁB MUFFIN >>>
A NAGYI LÚDLÁB TORTÁJA >>>
LÚDLÁBTORTA CUKOR-, ÉS GLUTÉNMENTESEN >>>