Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a Márton-napi libalakoma!

Itt a Márton-nap, így ilyenkor még az is libasültre vágyik, aki egyébként nem rajong ezért a szárnyasért. Nem véletlen, hogy a novemberi időszakban jut eszünkbe libát enni. Egyrészt a libahús és az azt körülölelő háj nem egy könnyed nyári fogás alapja, másrészt sok évszázados hagyománya van az őszutón történő libafogyasztásnak.

Rengeteg legenda kering arról, hogy miként és hogyan lettek a Márton-nap főszereplői a libák, de bármelyik história is legyen az igazi, annyi biztos, hogy az egész nyári, földeken való munka után, a mezőgazdaságban dolgozók - sok esetben - egy vágósúlyban lévő libát is kaptak a bérük mellé. Ez a liba aztán hamar a tányéron végezte.

Ma már szerencsére nem szükséges sem a földeken kapálni, sem egy egész libát feldolgozni ahhoz, hogy Márton-nap környékén áldozzunk a hagyományoknak.


A libasütés titka

A liba húsa rendkívül ízletes, ebből adódóan a fűszerezése is igen egyszerű: néhány jól eltalált zöld fűszer, egy kevés só és már mehet is a sütőbe a hús. A libát általában sütjük. Ha valóban jót szeretnénk enni, akkor érdemes konfitálni is a húst, ami messze nem olyan bonyolult művelet, mint ahogy hangzik. A dédanyáink által is sűrűn alkalmazott eljárás során a zsírba fektetett húst alacsony hőfokon, hosszan készítjük. Az eredmény szaftos, omlós hús, amelyet a konfitálás végén célszerű lesütni, körbe pirítani.

Libasült recept >>> 

A libából a leggyakrabban a combját és a melle húsát fogyasztjuk. Na, meg a máját, a háját, azaz a töpörtyűjét és a zsírját. A hízott libamáj és a töpörtyű is nagyon finom, a Márton-nap mégis inkább a liba húsáról szól.

Mi legyen a libalakoma?

A libából készíthetünk levest. A klasszikus húsleves is nagyon kellemes, ha egy-két libanyakkal gazdagítjuk, de kifejezetten libahúsból is főhet a levesünk, vagy a már elkészült húslevest gazdagíthatjuk libahússal, esetleg pecsenye libamájból és libahúsból készített gombóccal.

A lesütött libamell mellé kínálhatunk lila káposztát, adhatunk tört krumplit vagy egy krémes krumplipürét, de a melle húsa ideális alapanyaga a lazább salátáknak is. A libához jól passzolnak az édeskés ízek, célszerű kipróbálni az aszalványokban gazdag salátalapokat, s a hús mellé nyugodtan kínálhatunk egy kevés balzsamecetet is.

A libahúst füstölve is érdemes beszerezni, vagy adott esetben otthon füstölni. A füstölt libaalkatrészekkel készíthető a legjobb sólet és ricset, amelyet ez a hús tesz valóban teljessé. Ha mást nem, egy darabka füstölt libamellet feltétlen szerezzünk be a sólet készítéséhez.

Süssük egyben a libát!

A libát egyben is lesüthetjük. Az ízletes hús tovább ízesíthetjük a bőr alá juttatott fűszerekkel, illetve a libába tömködött különféle töltelékekkel. A töltelék tulajdonképp bármi lehet, narancs, alma, gesztenye, egy-két ág rozmaring, vagy akár zsemlében, májban gazdag klasszikus töltelékmassza is. Arra ügyeljünk, hogy ne tömjük túl a madarat, mert akkor sokkal nehezebben sül át.

A modern Márton-nap követelményeinek pedig teljességgel megfelel a libaburger, amelynek húspogácsájához 70-80 százalékban darált libamellet, s a maradékban darált libahájat kell adni. A rostlapon vagy serpenyőben lesütött pogácsa mellé mehet a szokásos körítés, bár javasolt kipróbálni a cheddar sajttal és édes hagymalekvárral készített libaburgert is.

Ludaskása recept >>>

LIBANYAKLEVES, LUDASKÁSA, LIBACOMB: 3 ISTENI LIBÁS RECEPT MÁRTON NAPRA >>>

Minden, amit Márton-napon érdemes elkészíteni >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss