Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért nem iszik filteres teát Martha Stewart

default user icon
MME
Az amerikaiak kedvenc háziasszonya, a receptjeivel és konyhai praktikáival híressé vált Martha Stewart most egy olyan dolgot árult el magáról, ami még a rajongóit is meglepte.

Az üzletasszonyként, íróként, szakácsnőként és kertészként – tehát gyakorlatilag tökéletes házvezetőnőként – ismert Martha a mashed.com  kérésére árulta el, hogy ha teheti, nem iszik filteres teát.

Komplex ízek és illatok

Martha Stewart két okból választja a szálas teát. Egyrészt bevallotta, hogy neki az élet minden területén fontos a minőség, és úgy gondolja, hogy a szálas teának, amit jellemzően kézzel szednek és nagy gondossággal járnak el a feldolgozása során, a minősége össze sem hasonlítható a filteres teáéval. Az íze, az illata sokkal komplexebb, a pozitív élettani hatásai pedig jobban érvényesülnek.

A másik ok, amiért inkább lemond a kényelmes, filteres teáról, az a világszerte több millió embert foglalkoztató mikroműanyagok egészségre gyakorolt hatásának kérdése. Több vizsgálat is bebizonyította ugyanis, hogy a teafilterekből a teakészítés során műanyag részecskék szabadulnak fel és jutnak a forró italba, ezért egyre többen törekednek a műanyagmentes életre.

Miből készül a teafilter?

A teafilterek készülhetnek papírból, műanyagból, vagy a kettőt ötvözve papírból és műanyagból. Nagyon sok esetben a gyártók megtévesztő információkat adnak: azt állítják, hogy a teafilterek kompoztálhatók, miközben az összetevők között ott van a polipropilén, ami biológiailag nem bomlik le. A mai napig vannak olyan teafilterek, amelyek tisztán műanyagból készülnek a hagyományos papír helyett. „Ezek, illetve a vegyes összetételű papír-műanyag filterek használata azonban aggodalomra adhat okot, mivel a teafőzésre használt 95 °C-os vagy annál magasabb hőmérsékletű víz még az „élelmiszeripari minőségű” műanyagok esetén is a műanyag károsodásához, mérgező anyagok kimosódásához vezethet" – írja a zoldszokasok.hu.

Teázni jó!

Az egészségügyi aggályokat leszámítva tehát Martha a remek íze miatt is inkább szálas teát fogyaszt. Édesanyja egy teaboltban dolgozott, és hozzászokott ahhoz, hogy már gyerekként különleges, finom teákat kóstolhatott meg. „Ez természetesen felnőttként is így van: imádok megkóstolni mindenféle teát! Amihez ragaszkodom: egy rozsdamentes, acél teaszűrő és egy kis ezüst teáskanál” – mondta el az írónő.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss