Martha Stewart elárulja, hogyan kelnek életre a fonnyadt zöldségek és az állott élelmiszerek

default user icon
MME
Az amerikaiak kedvelt háziasszonya, Martha Stewart rengeteg szuper tippet oszt meg követőivel, legyen szó kertészkedésről, takarításról, sütésről vagy főzésről. Most abban segít, hogy ne kelljen lemondanunk olyan élelmiszerekről, amelyek ugyan még nem romlottak meg, de az ízük és a látványuk már nem annyira csábító.

Ha a főzéshez szükséges alapanyagokról, vagy az elfogyasztani kívánt élelmiszerekről van szó, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a frissebb jobb. De ez nem jelenti azt, hogy ki kell dobni azokat a zöldségeket, pékárukat vagy akár csipszeket, amelyek már picit megfonnyadtak, megpuhultak. Martha Stewart útmutatásit követve spórolhatunk és finomakat is ehetünk.

  • Jeges víz a zöldségeknek

Sokszor előfordul, hogy a szupermarketből hazavitt zöldségek gyorsan megpuhulnak, fonnyadtak lesznek, hiába tesszük egyből a hűtőbe. Ennek az az oka, hogy a hűtőszekrényben száraz hideg van, és így a zöldségben lévő nedvesség gyorsan elpárolog. Ezt megelőzhetjük, ha a zöldségeket nedves papírtörlőbe csomagoljuk, és újrafelhasználható, visszazárható zacskóban tároljuk. Így a zöldek nedvességhez jutnak a papírtörlőből, és tovább frissek maradnak. Ha nem voltunk ilyen elővigyázatosak, jöhet a jeges vizes trükk! Egyszerűen merítsük jeges vízbe a zöldségeket, fűszernövényeket, majd hagyjuk őket megszáradni egy papírtörlőn vagy tiszta konyharuhán.

  • Frissítsük az állott kenyeret gőzöléssel

Nincs annál rosszabb, mint a tegnap még ropogós kenyeret ma puhán majszolni… A jó hír az, hogy egyszerűen újra ropogóssá tehetjük: melegítsük elő a sütőt 230 fokra, majd nedves kézzel simítsuk végig a kenyér héját. Tegyük a forró sütőbe a kenyeret kb. 5 percre. Az idő a kenyér méretétől függően változhat!

  • Újra ropogós lesz a csipsz a légsütőben

Ha a megpuhult csipsz felfrissítéséről van szó, a legjobb, ha az air fryert hívjuk segítségül. A forró levegős sütőben kb. 2-4 percig melegítve a megpuhult burgonya- vagy más zöldségcsipszek újra ropogóssá válnak.

  • Állott keksz: irány a sütő!

A keksz is ropogósan finom, hiszen puhán olyan érzés beleharapni, mintha kartonpapírt majszolnák… A megoldás? Helyezzük a kekszeket egy rétegben egy sütőlapra, és alacsony hőfokon melegítsük fel 4-5 perc alatt a kekszeket.

  • Az összeállt barna cukorra is van megoldás

A levegőt kapott barna cukor könnyen kemény tömbbé áll össze. Ha a süteménybe, krémekbe azonnal szükségünk van pergő cukorszemekre, hívjuk segítségül a mikrót: tegyük a cukrot egy mikrózható edénybe, fedjük le egy ruhával, és 20 másodpercre tegyük a sütőbe.

Ha van egy kis időnk, egyszerűen csak tegyünk egy fél almát a cukortartó edénybe, és kb. 24 óra alatt a cukor újra puha, jól kezelhető lesz.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss