Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marokkói sült csirke olívabogyóval és sós citrommal (Djaja Mhammer)

75 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát meghámozzuk, és a nagylyukú reszelőn lereszeljük. A maradék darabot vékonyra vágjuk. A fokhagymát préselőn áttörjük, vagy reszeljük. A tartósított citromot negyedeljük, és eltávolítjuk a héját a húsáról. A héját felszeleteljük és a citrom húsát pedig finomra vágjuk. Külön tálra tesszük.
  2. A növényi olajat és olívaolajat egy nagy fazékba öntjük. Hozzáadjuk a reszelt hagymát és a fokhagymát és közepes lángon folyamatosan kevergetve pároljuk, le ne kapjon.
  3. A sáfrány szálakat apróra törjük, és hozzáadjuk a többi fűszert is (őrölt gyömbér, őrölt kurkuma, és őrölt fekete bors), valamint az apróra vágott tartósított citrom húsát. Jól összekeverjük, és 1 percig főzzük. (Én nem adok hozzá plusz sót, mert a citrom már eleve sós. Inkább kóstold meg, és csak utána sózz.)
  4. A csirkét a fazékba tesszük, és minden oldalán hagyjuk pirulni 1-2 percig, közben locsolgassuk a hagymás szósszal. A cél az, hogy a csirkénk színt kapjon, és szépen átjárják a fűszerek. A szószra ügyeljünk, nehogy leégjen. Ezután hozzáadjuk a csokor friss koriandert, és 2 csésze vizet. A fazekat lefedve főzd 15 percig főzzük. Ezután megfordítjuk a csirkét, és a másik oldalán is további 15 percig főzzük. Időről időre ellenőrizzük, hogy van-e elég víz a fazékban, maximum a csirke feléig legyen csak - különben a szószunk túl híg lesz.
  5. A csirkét kivesszük a fazékból, és mellével felfelé egy tepsibe tesszük. A csokor koriandert kivesszük a szószból. Egy darab vajjal megkenjük a csirkét mindenhol, és előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 15-20 percig sütjük, amíg a csirke kap egy szép barna színt. (Ez sütőfüggő és méretfüggő, tehát ellenőrizd főzéskor és sütéskor is, hogy a csirkéd átfőtt illetve átsült e rendesen.)
  6. Közben a zöld olajbogyókat és néhány szelet (3-4 szelet) tartósított citromhéjat a szószba teszünk. A lángot kisebbre vesszük a fazék alatt és továbbfőzzük a mártást, amíg nem lesz masszív, szirupos.
  7. A sült csirkét egy nagy díszes tálra tesszük, és ráöntjük a sűrű mártást, az olajbogyót a csirke köré rendezzük, a tetejére pedig a szeletelt tartósított citromot rakunk. Tálald friss lapos kenyérrel. Jó étvágyat kívánok!

9 SÜLT CSIRKE, AMI AZ ÜNNEPI ASZTALON IS MEGÁLLJA A HELYÉT >>> 

PIKÁNS-CITROMOS CSIRKECOMB >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss