hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marokkói lepény (Msemmen)

75 perc
rafinált
olcsó
6 adag
Hozzávalók
 • 35 dkg búzaliszt
 • 20 dkg búzadara
 • 1,5 dl olaj (napraforgó)
 • 1,5 dl vaj
 • 1 tk só
 • 1 ek cukor
 • 1 tk száraz élesztő

Elkészítés

 1. A lisztet összekeverjük a búzadarával, sóval, cukorral és az élesztő felével,majd 4-5 dl melegvizet öntünk hozzá, és a tésztát addig dagasztjuk, amíg rugalmas, nem ragadós tésztát kapunk. (Tipp: nyomjuk le az ujjunkal, ha odaragad, még nem jó, dagaszd tovább). 
 2. A tésztát lefedjük egy darab folpackkal, konyharuhával letakarjuk, és öt -tíz percig pihentetjük.
 3. Amíg a tészta pihen, a vajat egy tálba tesszük, mikróban felolvasztjuk, majd összekeverjük az olajjal, és a maradék száraz élesztővel. Egy másik tálba búzadarát teszünk. (Fűszerszóróba is tehetjük a grízt, ami azért praktikus, mert csak annyit használunk, amennyire szükségünk van, és szépen, egyenletesen szét lehet szórni a tészta felületére). 
 4. Egy műanyag tálcát előkészítünk. A kezünket az olajos keverékbe mártjuk, és ki a hüvelyk és mutatóujjunk között kipréselünk a pingpong labdától kicsit nagyobb gombócokat a tészából, majd letépjük a masszáról, és és a tálcára helyezzük, majd letakarva ismét 5-10 percig pihentetjük.
 5. Ha a gombóckák kipihenték magukat , beolajozzuk a munkafelületet, és ráhelyezünk egy gombócot. Az összezárt ujjainkkal óvatosan ellapítjuk, amíg szinte átlátszó lesz a tészta. Törekedjünk a négyszögletű formára. 

 6. A tenyererünket az olajos keverékbe mártjuk, megkenjük a tésztát, és megszórjuk búzadarával.

 7. Megfogjuk óvatosan a tésztát, és az 1/3-áig ráhajtjuk az egyik felét. Azt is megkenjük, megszórjuk, ráhajtjuk a másik 1/3-ot is. Minden hajtásnál kenés-szórás. A végén egy  hosszú téglalapot kell kapnunk. Fogjuk az egyik hosszú oldalt, 1/3-ig ráhajtjuk, és arra a másik felét, így lesz négyszögletű a formánk.

 8. A kis négyszögeket visszarakjuk a tálcára. Mikor készen vannak, még 5 percet pihentetjük őket.

 9. Kissé olajozott felületen kilapítjutk a négyzeteket, majd egy vastag falú serpenyőben pár csepp olajat hevítünk, és közepes lángon,  a lepényünk mindkét oladalát, 2-2 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzés

Remekül fagyasztható, evés előtt serpenyőben rá kell pirítani, és olyan, mint a friss! - Tittikeeeh77

Ezek is érdekelhetnek

Friss