Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Szörnyen édesszájú vagyok, ezért kezdtem sütni" - interjú Márk Szonja cukrásszal

Újságíróból gasztroblogger, cukrász és cukrászdatulajdonos - Márk Szonja nehéz döntések sora után végre elmondhatja magáról: mára azzal foglalkozik, ami régóta a valódi szenvedélye. Az Édesem cukrászda megálmodójával beszélgettünk, akinek hamarosan saját rovata indul a Mindmegettén.

Gyerekkorodban is szerettél a konyhában sürögni?

A legkorábbi főzős emlékeim a dédnagymamámhoz kötődnek, aki fantasztikusan főzött, de leginkább a dédnagypapám segédkezett körülette. Én inkább csak haszonélvezője voltam a munkájuknak.

És enni?

Enni mindig is imádtam, ráadásul alapanyagok tekintetében egyáltalán nem vagyok válogatós, mindent szeretek. Irigylem a szüleimet, hogy ilyen egyszerű dolguk volt velem. Sajnos szörnyen édesszájú vagyok, ezért is kezdtem el sütni. Amikor elkezdtem írni a blogom, még nem volt ennyi jó kézműves cukrászda, a családomban pedig senki sem sütött, muszáj volt magamnak megcsinálni, amit megkívántam.

Emlékszel rá, mit sütöttél életedben először egyedül?

A muffinokkal kezdtem, és általában ezt is szoktam tanácsolni minden kezdő háziasszonynak. Nem mondom, hogy a kulinária csúcsa, de ahhoz ideális terep, hogy az ember gyakorolja a technikákat, és megismerkedjen és kísérletezzen az alapanyagokkal.

Főzni is tudsz? Szeretsz is?

Igen, nálunk minden nap van otthon valamilyen meleg étel. Igaz, néha nem én készítem, van, hogy a férjem főz.

Teljesen más pályán indultál el, újságíró voltál. Hogy jöttél rá, hogy a sütéssel akarsz foglalkozni?

Amikor azt vettem észre magamon, hogy minden nap sütök valamit, gyanús lett, hogy nemcsak egy egyszerű hobbiról, hanem igazi hivatásról van szó.

Álmodoztál te régen cukrászdáról, vagy később jött az Édesem ötlete?

A blogom fülszövege eredetileg ez volt: „Az otthon sütögetéstől a saját cukrászdáig. Bárcsak.” De ez a vágy csak felnőtt koromban tört rám, gyerekként eszembe sem jutott.

Mesélj egy kicsit, hogy zajlik egy átlagos napod?

Annyi mindent sűrítek bele egy-egy napba, hogy nehéz lenne röviden mesélni róla. Egyszer majd megírom, hogy senki ne irigyeljen annyira.

Melyik sütit szeretik a legjobban a gyerekeid?

A fiam a sajttortát, a lányom a Nanaimo szeletet, de annak örülne a legjobban, ha néha macaront is csinálnék.

És te melyiket készíted a legszívesebben?

Bármelyiket, amelyikben friss gyümölcs van.

Hányféle desszertet készítesz egy nap?

Ketten készítjük a süteményeket Iványi Laurával. Forgalomtól függ, hogy éppen mennyi megrendelés és éhes száj van a boltban.

Sok ember példaképévé válhatsz, akik álmokat dédelgetnek, de nem mernek belevágni. Mit üzennél nekik?

Azt hiszem, most biztatnom kéne mindenkit, hogy valósítsák meg az álmaikat, de ez túlságosan rózsaszín vattacukros lenne. Bennem is rengeteg kétely volt, hogy belevágjak-e vagy sem, és ez így van jól. Néha még most is elbizonytalanodom, hogy megér-e ennyi áldozatot az, hogy a hobbimat választottam a munkámnak. Pedig imádom csinálni, de még így sem olyan egyszerű!

Most pedig a két szakmádat egyszerre kamatoztatod: saját rovatod lesz a Mindmegettén. Felkészültél az új kihívásra?

Folyamatosan készülök. :)

Márk Szonja rovata hamarosan indul a Mindmegettén!

Ezek is érdekelhetnek

Friss