A marinált cukkinihez összeöntjük az olajat és a fehérbor ecetet, megsózzuk, megborsozzk és felforraljuk. Beletesszük a kockára vágott vöröshagymát és 5 percig főzzük. Ezután hozzadjuk a megmosott, kis darabokra vágott cukkinit és tovább főzzük 4 percig. (A főzési időket tartsuk be, hogy ne főzzük szét a cukkinit!) Levesszük a tűzről, beletesszük az oreganót.
A cukkinit szűrőkanál segítségével az üvegbe töltjük, a végén rámerjük a forró levet. (Előtte keverjük meg, hogy olaj és ecet is egyformán kerüljön a cukkinire).
Az üvegeket lezárjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk. (A hőkezelés és az olaj elegendő a marinált cukkini tartósításához. Sem tartósítószer, sem száraz vagy nedves dunsztolás nem szükséges!)
Jól behűtve fogyasszuk, előtte szűrőn keresztül öntsük le és fogjuk fel az olajos-fehérbor ecetes levet: kiválóan használható húsok pácolásához, vagy akár friss salátákhoz dresszingként.