Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marhasült yorkshire pudinggal

default user icon
MME
3.3/5
120 perc
mester
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • 80 dkg marhabélszín
  • 1 ek csípős angol mustár
  • 2 tk steak fűszerkeverék
  • 4 ek olívaolaj
  • A pudinghoz:
  • 12 dkg liszt
  • 1/2 tk só
  • 2 db nagy tojás
  • 2 dl tej
  • zsiradék a sütéshez
  • A mártáshoz:
  • 3 dl húsleves-alaplé (1 db leveskockából)

Elkészítés

  1. A hártyáitól megtisztított húst bekenjük a mustárral, folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 24 órát. Másnap a fűszerkeverékkel bedörzsöljük, és a serpenyőben felhevített olajon kérgesre pirítjuk. Ezután áttesszük a 120 fokosra (légkeveréses módban 100 fokosra) előmelegített sütőbe, és ízléstől függően 35 perc angolosra vagy 45 perc alatt rózsaszínre sütjük. (Kb. 1 óra alatt teljesen átsül.) Ezután kivesszük, és 5 percre alufóliába csavarjuk.
  2. A pudinghoz a megszitált lisztet a sóval nagy tálba öntjük, és a közepébe mélyedést vájunk. Beleütjük a tojásokat, hozzáöntünk egy kis tejet, és fakanállal óvatosan összeforgatjuk. Folyamatos keverés közben annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű tésztát kapjunk. Ezt habverővel simára verjük, majd belekeverjük a megmaradt tejet, és 1 órát állni hagyjuk. 
  3. A sütőt felkapcsoljuk a maximumra (230 fokra). A hús után visszamaradt pecsenyezsírt felhevítjük, és forrón egy 12 részes muffintepsibe kanalazunk belőle mélyedésenként 1/3-1/2 teáskanálnyit. Azonnal rátöltjük a 2 ek hideg vízzel elkevert tésztát, majd kb. 25 percig sütjük, amíg megemelkedik, és ropogósra pirul.
  4. Közben a mártáshoz a maradék pecsenyelé zsírját leszedjük, és 1 ek barna szaftot serpenyőbe vagy láboskába öntünk. A liszttel csomómentesre keverjük, állandóan kevergetve hozzáadjuk az alaplét, és lassú tűzön mártássá főzzük.
  5. A felszeletelt sültet a pudinggal tányérokon elrendezzük, és megöntözzük a mártással. Párolt vegyes zöldség illik hozzá.

Megjegyzés

Fontos, hogy a sütő és a zsiradék is jó forró legyen, ekkor jön fel szép magasra a puding.

Ha túl kevés a pecsenyezsírod, akkor napraforgóolajat, liba- vagy kacsazsírt tegyél a formába, mert ezek jól bírják a magas hőfokon való sütést.

A pudingot egyben is megsütheted tepsiben vagy tűzálló tálban. Szeletekre vágva tálald! - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss