Elkészítés: A kicsontozott marhahátszínt felszeletelünk és kiklopfolunk, ha nagyon
hatalmasak, vágjuk őket kisebbre. 1
dl olajhoz 1 kanál mustárt és néhány szem mustármagot teszünk, összeforgatjuk a hússal, és 1 éjszakát érleljük.
Másnap sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk a hússzeleteket. 2 dl olajat forrósítunk, és a hússzeleteket elősütjük, azaz mindkét oldalát megpirítjuk, hogy a hús felületén kéreg keletkezzen. Az elősütött húsokat félretesszük.
A sárgarépát, a zellert és a fehérrépát lereszeljük nagylyukú reszelővel. 3 fej hagymát pedig apró kockákra vágunk. Az olajban - amiben a húst sütöttük - megpirítjuk a hagymát, majd rászórjuk a reszelt zöldségeket, fél kiskanál pirospaprikát. Fűszerezzük borsikafűvel, és felöntjük 2 dl vízzel és 1 dl fehérborral, és felforraljuk. Ezután beletesszük a húsokat, és fedő alatt 1,5-2 órát pároljuk, ha a hús puha, kiszedjük.
Egy kisebb lábasban megolvasztunk 4 dkg vajat, belekeverünk 2 kanál lisztet, 4 dl tejszínt és 1 citrom levét, felengedjük kevés zöldséges mártással, összekeverjük, és ezt az egészet beleöntjük a zöldséges mártásba, 2-3 percig főzzük, és tálaláskor a húsra öntjük.
A galuskához felteszünk főni 4 liter vizet 1 evőkanál sóval és 1 evőkanál étolajjal. 40 dkg átszitált lisztet összekeverünk 4 tojással, 1 csapott kiskanál sóval, 2 dl vízzel és 2 evőkanál étolajjal. Ha forr a víz, nokedliszaggatón beleszaggatjuk a vízbe a tésztát. Közben néha megkeverjük, akkor jó, ha feljön a víz tetejére, ekkor leszűrjük, és 2 evőkanál étolajjal összekeverjük.
A marharostélyost a galuskával és uborkasalátával tálaljuk.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre