hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marcipánpudingos mackótorta

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 23 x 16 cm formához vagy 18 cm átmérőjű kerek tortaformához:
  • A tésztához:
  • 2 db közepes méretű egész tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg olvasztott vaj + 1 dkg a formához
  • 15 dkg süteményliszt
  • 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 dl narancslé
  • A marcipánpuding-réteghez:
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 10 dkg nyers marcipánmassza
  • 2-3 lapzselatin (keményebb réteghez: 4 db)
  • 1 evőkanál narancslikőr (elhagyható)
  • A dekoráláshoz:
  • 1 evőkanál pirított, őrölt török mogyoró
  • 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet és a kakaót tálba mérem, hozzákeverem a sót és a sütőport. Félreteszem. Egy nagy keverőtálban az egész tojásokat a cukorral gépi habverővel fehéredésig keverem, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom az olvasztott vajat, a fokozatot mérsékelve óvatosan beleöntöm a narancslevet, végül kanalanként a kakaós keveréket.

A szilikon sütőformát 1 dkg vajjal kikenem, a tésztát belekanalazom, elegyengetem, és 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 25-28 perc) sütöm. Ha már nem ragad a tészta a beleszúrt tűre, elkészült.
Egy konyhai sütőrácsot sütőpapírral borítok, mikor a tészta már langyosra hűlt, ráborítom. Hagyom teljesen kihűlni.

Elkészítem a marcipánpudingot. A tejszínt és a tejet tapadásmentes lábosba öntöm, hozzáadom a nádcukrot, belereszelem a nyers marcipánmasszát, majd hozzáöntöm a narancslikőrt. A lapzselatint a csomagoláson található utasításnak megfelelően kevés vízbe áztatom.

A tejszínes keveréket folyamatos keverés mellett melegíteni kezdem, majd mikor felforrt, félrehúzom, a kinyomkodott zselatinlapot hozzáadom és elkeverem. Kissé hűlni hagyom.

A mackótortát kettévágom. A formában mintázatosra sült részét félreteszem – aki szereti, akár így is elfalatozhatja, de remek mogyorós golyóbisok készülhetnek belőle. A sima résszel dolgozom tovább.

Az időközben tisztára mosott sütőformába öntöm a még folyékony állagú marcipánpudingot. Konyhai hőmérsékleten hűlni hagyom, néhány perc elteltével szilárdulni kezd, akkor ráborítom a mackó alakú, sima tésztát. Óvatosan rányomkodom a krémre, és legalább 4 órán át, de inkább egy éjszakán keresztül a hűtőszekrényben tárolom. A puding és az aromás, puha tészta kétrétegű tortává alakul - bevonatra nem is lesz szükség a tálaláshoz, majd csak némi dekorációra.

Tálalás előtt a szilikonforma széleit kissé megmozgatom. Egy tálcát tortapapírral borítok. A kakaós tésztaréteget meghintem az őrölt mogyoróval, ráillesztem a tortapapírt, és egyetlen határozott mozdulattal kiborítom a tortát. Így a világos marcipánpudingos rész kerül felülre.

A talpaknál és a füleknél teaszűrőn keresztül meghintem kakaóporral, hidegen tálalom.

Megjegyzés



További képek, receptek, olvasnivalók Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss