Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marcipános-narancsos sütemény

45 perc
egyszerű
olcsó
8 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy kb.20x30-as tepsit kikenünk vajjal és kiszórjuk liszttel. A marcipánmasszát jól lehűtjük, hogy könnyen tudjuk reszelni.
  2. A tojásokat két nagyobb tálba szétválasztjuk, majd a sárgájukhoz hozzáadjuk a cukor háromnegyedét és fehéredésig, habosra keverjük. Hozzádolgozzuk a puha vajat, a reszelt citrom- és narancshéjat, fokozatosan belekeverjük a narancs és a fél citrom kifacsart levét, a narancslikőrrel és narancslekvárral, és együtt habosra keverjük. Apránként adagoljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és simára keverjük.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval, hozzáadjuk a masszához a felét, ezzel simára keverjük. A marcipánt egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, és a háromnegyedét beleforgatjuk a masszába. A maradékot meghagyjuk a tészta tetejére. A tojásfehérje maradék részét, óvatosan beleforgatjuk a masszába, óvatosan, hogy ne törjük össze. A vajjal kikent tepsibe öntjük, elegyengetjük és a tetejére szórva a maradék reszelt marcipánt, betesszük sülni a 200 fokra előmelegített sütőbe. 200 fokon 10 percig sütjük, majd a hőt lejjebb véve 180 fokra, 25-30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.
  4. Miután megsült, a sütőt kikapcsolva, ajtaját résnyire nyitjuk, és így hagyjuk hűlni a tésztát. A kihűlt tésztát kedvünk szerint formázva kiszaggatjuk. (Én egy cakkos szélű sütiformával szaggattam ki, amitől nagyon helyesek lettek)
  5. A tetejére a csokoládét mikróban, vagy kis edényben felolvasztjuk, vigyázva, nehogy megégjen, belekanalazzuk egy nylon zacskóba, amelynek egyik sarka felé tereljük a csokoládét, majd egy csomóval szorosan elkötjük. A zacskó végén apró lyukat vágunk, és a kifolyó csokoládéval, vékonyan megdíszítjük a kihűlt tésztát.

Megjegyzés

Ez a süti, egy gyorsan és rendkívül egyszerűen elkészíthető, vendégváró, ami annyira finom, hogy miután valaki megkóstolja, garantáltan elkéri a receptjét. De ezt szerintem, nem is kell nagyon részletezni, elég annyi hozzá, hogy van benne marcipán, narancs és csoki és azt hiszem, ez mindent elárul. Finom, omlós, puha vajas piskóta, benne és a tetején is, reszelt marcipán, a narancs íze felturbózva egy kis narancslikőrrel és a végén pedig, az a kis csoki a tetején, ami felteszi a koronát erre a csodára. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss