Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marcipános-lekváros szemek

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 15 dkg finomliszt
  • 8 dkg porcukor
  • 5 dkg darált mandula (dióval is helyettesíthető)
  • 3 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 2 teáskanál rum
  • csipetnyi só
  • A marcipánperemhez:
  • 10 dkg marcipánmassza
  • 1 tojásfehérje
  • 5 dkg porcukor
  • kb. 2 teáskanálnyi citromlé
  • A töltelékhez:
  • kb. 5 dkg házi sárgabaracklekvár
  • kb. 5 dkg házi ribizlilekvár

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsolom, hozzáadom a cukrot, a darált mandulát, a csipetnyi sót, majd a rummal kissé elkevert tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal gombóccá formálom, 1 órára beteszem a hűtőszekrénybe.

Közben a hideg marcipánmasszát almareszelőn lereszelem, hozzáadom a cukrot, a tojásfehérjét és először csak kevés citromlevet. Kézi mixerrel krémmé keverem, ha szükséges, némi citromlevet még adok hozzá. Fontos, hogy kellően szilárd állagú legyen a végeredmény, ami később vékony csillagbetétes habzsákba tölthető. Érdemes a kész marcipánkrémet addig visszatenni a hűtőbe, amíg a tésztából a kis kerek tallérok elkészülnek.

A pihentetett tésztát kb. 3 mm vékonyságúra nyújtom, kis kerek szaggatóval 3 cm átmérőjű körlapokat szúrok ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a kis lapokat, amiket 180 fokra előmelegített sütőben mintegy 6 percig sütök.

A félig sült korongokkal teli tepsit kiveszem, a közben habzsákba töltött marcipánnal vékonyan keretezem a kis süteményeket. 6 percre visszatolom a sütőbe, majd ennek elteltével kávéskanálnyi sárgabarack- illetve ribizlilekvárt töltök minden apróságra úgy, hogy a marcipánkereten belül maradjon a töltelék. 3 percre még visszatolom a tepsit az időközben 150 fokra mérsékelt hőmérsékletű sütőbe, hogy a lekvárok kicsit száradjanak. A kész süteményeket rácson hagyom kihűlni.

Megjegyzés

A sütés ugyan némi odafigyelést igényel, de nagyon hamar elkészülnek, és nem csupán csillogóan szépek, de igen finomak is ezek a hűvös helyen akár egy hétig is frissességüket őrző apróságok. - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss