hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marcipánnal töltött kalács

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 60 dkg simaliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • 3 dl langyos tej
  • 3 evőkanál barna nádcukor
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1 evőkanál rum
  • 1 mokkáskanál vanília őrlemény
  • pici só
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg marcipán

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt 1 deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, a cukrot és egy csipetnyi sót. Összegyúrjuk közepesen lágy tésztává. Ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és kidolgozzuk hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztjük.

Mikor megkelt, kettévágjuk. A tészta egyik felét 3 egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk kb. 10 cm széles téglalapra, a marcipánmasszát elosztva 6 részre, szintén rudakat sodrunk belőle, mindegyik téglalapra teszünk 1-1 marcipánrudat, elegyengetjük, és feltekerjük, mint a bejglit. Mikor mindhárom téglalapot megtöltöttünk a marcipánnal, akkor a 3 rudat összefonjuk, sütőpapírral bélelt gyümölcskenyérformába tesszük. A maradék tésztával és marcipánnal ugyanígy járunk el. Konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük. Mielőtt megsütjük, a tetejét tojássárgájával lekenjük.

Előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss