Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marcipánnal töltött füge

default user icon
MME
A füge a legrégebbi termesztett növények egyike, már Ádám és Éva is - Gucci helyett - fügefalevéllel öltözködött. Úgy tartják, az olasz kapcsolatok révén került hazánkba, itt érdekes megemlíteni, hogy a hírös Pick szalámit is ők indították világhódító útjára.

A két különleges étel vagy alapanyag össze is hozható egy tányérra. A szárított és a füstölt sonka is jól illik hozzá, a hízott liba vagy kacsamáj szintén, de mint a lent található recept mutatja: desszertként is megállja a helyét. Ha csak egy gombóc vaníliafagyit teszünk mellé, vagy beletöltjük és megfagyasztjuk, az már önmagában remek eledel.

Mivel nehezen eltartható, szüretkor azonnal nagy mennyiségben szárítják. Portugáliában nemzeti desszert a mandulás száraz füge, másutt szokás szárított gyümölccsel is tölteni. Felhasználás előtt áztassuk be, akár egy napra is, például vörösborba, tokaji aszúba vagy fekete teába. Gőz fölé is tehetjük, vagy harmadik megoldásként nedves ruhába göngyölve, nejlonzacskóba csomagolva hűtőszekrényben is puhíthatjuk. Horvátországban, a tengerparton fel szokták fűzni a szárított fügét, váltakozva friss babérlevéllel, így akár a konyha vagy az ebédlő dísze is lehet.

A rendkívül édes ízű fügét használták édesítésre, de fűszeres húsételekhez, garnírungnak is. A füge az utóbbi években Magyarország melegebb tájain is megterem, cukor és rosttartalma igen magas. A fügéből készül még bor, kávé és pálinka is. A mondás úgy tartja, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is… Házilag készíthetünk ágyas pálinkát vagy desszertbort is szárított fügéből.

Kezdetnek vegyünk egy egyszerű, de nagyon finom és kreatív receptet fügéből:

Füge carpaccio

Hozzávalók:
6 db friss füge
5 dkg kesudió
15 dkg friss tehéntúró
6 evőkanál akácméz
1/2 citrom

Elkészítés: A fügéket 1 centiméteres darabokra vágjuk, 2 frissentartó fólia közé tesszük, és óvatosan 3-4 mm vékonyra lapítjuk őket, majd lefagyasztjuk. A kesudiót a sütőben aranysárgára pirítjuk, durvára törjük és félretesszük. Az akácmézet összekeverjük a citrom levével ez lesz az öntet.

A megfagyott fügeszeleteket a tányérra helyezzük a fóliákat eltávolítva, rámorzsoljuk a túrót, egy kanál segítségével meglocsoljuk a mézes öntettel, végül megszórjuk a kesudióval.

És akkor most jöjjön egy bonyolultabb, de igen látványos desszert:

Marcipánnal töltött füge mandulás köntösben vörösbormártással és bodzás sabayonnal

Hozzávalók:
4 db füge
10 dkg marcipán
A bundához:
1 db tojás
2 evőkanál liszt
1 dl pezsgő
1 mokkáskanál porcukor
csipet só
8 dkg szeletelt mandula
étolaj a sütéshez
A mártáshoz:
2 evőkanál cukor
2 dl vörösbor
1 szem szegfűbors
a füge kikapart belseje
1 teáskanál hideg vízzel elkevert keményítő
4 db tojás sárgája
0,5 dl bodzaszörp
0, 5 dl vermouth (martini)

Elkészítés: A füge alját levágjuk, a belsejét kiskanállal kikaparjuk, félretesszük.

Elkészítjük a sűrű palacsintatésztát: ehhez az összes hozzávalót habverővel simára keverjük, pihentetjük, míg elkészítjük a vörösbormártást.

A cukrot világosbarnára karamellizáljuk, hozzáöntjük a vörösbort, a felére főzzük, és a hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük (tálalhatjuk, hidegen vagy melegen is).

A töltött fügéket a masszába mártjuk, meghempergetjük a mandulában, és forró olajban pirosra sütjük, papíron lecsepegtetjük.

A sabayonhoz a tojássárgákat keverőtálba tesszük, hozzáöntjük, a bodzaszörpöt és a martinit, majd gőz felett habosra verjük, amíg szép krémes lesz.

Sabayon vagy zabaglione, avagy a borsodó

A borkrém különösen kedvelt a magas borkultúrával rendelkező országokban. Így mondhatják magukénak a franciák a sabayont, az olaszok a zabaglionét, a németek a Weinschaumsauce-t, az osztrákok a Weinchaudeau-t, mi pedig a borsodót vagy a borhabot. Talán az egyik legismertebb desszert a piskótatekercs borhabbal.

Viszont az igazán finom borhabhoz csak az igazán jó minőségű, illatos, reduktív borok az igazán jók. Használhatunk fűszeres borokat is, mint a martini, a nolly prat, a malaga, a portói vagy a marsala stb..

Párosíthatjuk friss gyümölcsökkel, eperrel, málnával, naspolyával... Lehet tejszínt, zselatint is belekeverni, ha hidegen szeretnénk tálalni, esetleg pohárkrémként, de a borhabot gratinírozva is tálalhatjuk. Mondjuk a friss málnára ráöntjük a marsala borral készült habot, majd a tetejét szép pirosra sütjük.

Kísérletezzenek nyugodtan. Amit az ember megeszik, azt nem issza el. :) 

Fügés receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss